۱۳۹۸ مرداد ۹, چهارشنبه

کودک‌آزاری در کردستان از همسرآزاری سبقت گرفت

سنندج – ایرنا – کودک آزاری طی سال گذشته و چهار ماه ابتدای امسال در استان کردستان از پدیده همسرآزاری سبقت گرفته و کارشناسان، اعتیاد و فقر مالی را از دلایل اصلی این اتفاق می‌دانند.دلیل و ریشه هر آسیب اجتماعی در جامعه امروز ما مستقیم و غیر مستقیم به اعتیاد برمی‌گردد که یکی از این آسیب‌ها کودک آزاری است که با وجود محرز شدن آن و ارجاع به مراجع قضایی باز هم به خانواده برگردانده می‌شوند.

 بعد از چندین مرحله که این آزار و اذیت‌ها همچنان ادامه می‌یابد آنگاه این کودکان آسیب‌ دیده به مراکز شبه خانواده تحت نظارت بهزیستی تحویل داده می‌شوند.
اگر تا یک دهه پیش فقط می‌شنیدیم پدری معتاد به دلیل مصرف مواد مخدر دچار توهم شده و زن یا فرزندان خود را به قتل رسانده و یا خشونتی علیه آنها اعمال کرده امروز اخبار ناگوار و تلخی از آزار کودکان به وسیله مادران معتاد به گوش‌مان می‌رسد.
مادری به دلیل مصرف مواد توهم‌زا بدن نوزاد خود را با سوزن، سوراخ سوراخ کرده بود چون دچار این توهم که چیزی در بدن نوزادش وارد شده و باید آن را خارج کند، شده بود.
مثال‌های زیادی از این قبیل وجود دارد که شنیدن آن روح و روان آدمی را به هم می‌ریزد و خیلی از اینگونه اتفاقات ناگوار وجود دارد که رسانه‌ای و در بین مردم پخش نمی‌شود.
جای بسی تاسف است که گاهی در بسیاری از خانواده‌ها کودکان را نسخه رفع تمام آسیب‌های اجتماعی همچون اعتیاد می‌دانند و به زن خانواده‌ای که مرد در آن معتاد است فشار وارد می‌کنند که اگر بچه‌دار شوند او ترک خواهد کرد.
این در حالی است که تولد کودک بار مسئولیت والدین هم از لحاظ مالی و هم معنوی افزایش می‌یابد نه اینکه مشکل و مشکلاتی را رفع کند و قطعا تولد کودک در خانواده‌ای که مرد، زن یا هردوی آنها معتاد هستند، نه تنها مشکلی را حل نخواهد کرد بلکه معضل و آسیب دیگری هم بر جامعه تحمیل خواهد کرد.
دفترامور بانوان و خانواده استانداری کردستان به منظور اطلاع از وضعیت آسیب کودک آزاری در استان کردستان روز دوشنبه جلسه‌ای را با حضور اعضای گروه کاری حقوق تشکیل داد.
وجود ضعف آگاهی در بحث حقوق کودکان و زنان
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری کردستان در این جلسه با اشاره به اینکه طبق تعریف از سن سه تا ۱۸ سال کودک تلقی می‌شود، اظهار داشت: مشکل آزار و اذیت کودکان تنها به مهدهای کودک بر نمی‌گردد بلکه حتی بوده مواردی که کودکان توسط پرستارهای خانگی مورد آزار قرار گرفتند.
لیلا آژیر با اشاره به اینکه ضعف دستگاه نظارتی و مساله حقوقی و قانون‌گریزی از عوامل اساسی در شکل‌گیری این مشکلات است، اضافه کرد: افرادی به تصور اینکه سیستم نظارتی وجود ندارد براحتی به حریم کودکان چه از لحاظ روحی و چه جسمی تجاوز می‌کنند.
وی افزود: ناآشنا بودن و عدم آگاهی والدین و کودکان نسبت به حقوق خود یکی از چالش‌های پیش‌روی حوزه کودک و زنان است.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری کردستان یادآور شد: همواره کودکان توسط بستگان و آشنایان نزدیک مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند که این مساله هم به دلیل اعتماد خانواده‌ها و آگاه نبودن و عدم مهارت کودکان نسبت به حقوقشان و برخورد با افرادی که به حریم آنها تجاوز می‌کنند، نشات می‌گیرد.
آژیر اعتیاد را یکی از دلایل اصلی کودک آزاری خواند و گفت: فقر فرهنگی و اقتصادی هم از دیگر عوامل ایجاد خشونت علیه کودکان و زنان در جامعه ما است.
وی با اشاره به اینکه کودکان طلاق هم با آسیب‌های زیادی مواجه می‌شوند، تاکید کرد: طلاق، پایان وظیفه و مسئولیت والدین نسبت به فرزندانشان نیست و آنها نباید محبت، آموزش و تربیت خود را از کودکان‌شان دریغ کنند.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری کردستان با بیان اینکه سازمان‌های مردم نهاد در این حوزه نقش مهم و موثری می‌توانند ایفا کنند، افزود: هر حوزه و موضوعی که با رویکرد مردمی مورد بررسی و پیگیری قرار گرفته بسیار نتیجه بخش و موفق بوده است.
اجرای طرح خودمراقبتی کودکان در مناطق حاشیه‌
آژیر از اجرای طرح‌های خشونت علیه زنان و خود مراقبتی کودکان در کردستان خبرداد و گفت: طرح خود مراقبتی کودکان با کمک دفاتر تسهیل‌گری در مناطق حاشیه‌ای استان از مهرامسال آغاز می‌شود.
وی اضافه کرد: این طرح در سه فاز شامل آموزش به کودکان، آموزش به والدین و آموزش به مربیان و معلمان اجرایی می‌شود.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری کردستان گفت: بی شک خشونت علیه زنان و کودک آزاری صرفا تنها آسیب‌های موجود در ایران نیست و در دیگر کشورهای دنیا حتی آمریکا و اروپا هم آمار بالایی از این نوع خشونت‌ها وجود دارد.
آژیر یادآور شد: تنها تفاوتی که وجود دارد این است که در خارج از کشور سازمان‌های مردم نهاد و مداخله‌گر به سرعت وارد عمل می‌شوند و از آسیب‌دیدگان حمایت می‌کنند.
وی گفت: دفتر امور بانوان و خانواده استانداری به عنوان اداره‌ای مطالبه‌گر در حوزه حقوق کودک و زنان فعالیت می‌کند و در راستای برطرف شدن مشکلات این حوزه جلساتی را با دادستان و شعبه‌هایی که مسئولیت رسیدگی به پرونده‌های کودک آزاری را دارند، تشکیل می‌دهیم.
آمار کودک آزاری در کردستان بیشتر از همسرآزاری است
مسئول مرکز اورژانس اجتماعی بهزیستی کردستان هم در این جلسه اظهار داشت:  براساس آمارهای سال گذشته و چهار ماه ابتدای امسال تعداد موارد کودک آزاری در این استان بیشتر از همسر آزاری بوده است.
فرانک حبیبی با اشاره به اینکه فقر مالی و اعتیاد از دلایل اصلی کودک آزاری است، افزود: مادرانی هم هستند به دلیل مشکلات مالی مجبور به کار بیرون از خانه می‌شوند همین باعث کاهش رسیدگی کامل به کودکان و تربیت و آموزش آنها می‌شود.
وی اضافه کرد: کودکان خانواده‌های معتاد که مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند به محض اطلاع از آن پرونده مربوطه تشکیل و به دادگاه ارجاع داده می‌شود.
مسئول مرکز اورژانس اجتماعی بهزیستی کردستان گفت: کودکانی که توسط والدین‌شان مورد خشونت واقع می‌شوند بعد از ارجاع به دادگاه، دوباره به خانواده بازگردانده می‌شود که نیاز است در این رابطه تعهدی از والدین گرفته شود تا این اقدام دوباره تکرار نشود.
حبیبی با بیان اینکه کودک آزاری موجب افت تحصیلی، افسردگی و انزوا کودکان می‌شود، یادآور شد: آموزش‌های مهارت‌های زندگی و اجتماعی باید از سنین کودکی ارائه شود.
وی تاکید کرد: بیش از ۸۰ درصد کودک آزاری‌ به ویژه در زمینه جنسی از طرف افراد نزدیک خانواده و آشنایان انجام می‌شود.
مسئول مرکز اورژانس اجتماعی بهزیستی کردستان گفت: مواردی بوده که بعد از چندین مرحله تحویل به خانواده و عدم بهبود وضعیت، کودک به مراکز شبه خانواده زیر مجموعه بهزیستی استان تحویل داده شده‌ است.
حل هر آسیب اجتماعی مستلزم تشکیل زنجیره‌ای منسجم از دستگاه‌های ذیربط و نهادهای مردمی است تا با پشتوانه قانونی از کودکان آزاردیده و زنانی که مورد خشونت واقع شدند، حمایت شود.

وزیر کشور خبر داد: برخورد پلیس با باندهای کودکان کار و خیابان

ایسنا نوشت: وزیر کشور از برخورد پلیس با باندهای کودکان کار و خیابانی خبر داد.عبدالرضا رحمانی‌فضلی صبح امروز و در حاشیه یکصد و بیستمین جلسه شورای اجتماعی که با موضوع (طرح ساماندهی کودکان کار) برگزار شد، گفت: موضوع در دستورکار امروز شورا، بررسی گزارش عملکرد دستگاه‌های مختلف در حوزه ساماندهی کودکان کاری که در خیابانها مشغول به کار هستند، بود.
او ادامه داد: دو سال پیش درباره این موضوع در یک جلسه ای تصمیم گیری و مقرر شد با رویکرد ساماندهی ، حفاظت و صیانت از این کودکان دستگاه‌های متولی مجموعه ای از اقدامات را انجام دهند.  متاسفانه گزارش‌هایی که ما از کودکان کار خیابانی داریم نشان می‌دهد در وضعیت‌های نامناسب و در جاهای نامطلوبی زندگی می‌کنند.
وزیر کشور تاکید کرد: باندها و افرادی هستند که از اینها سوءاستفاده می کنند و نوعی استثمارشدگی درباره آنها احساس می شود. با ارزیابی های صورت گرفته مشخص شد که بخش زیادی از آنها اتباع خارجی و تعدادی از آنها نیز از هموطنان مان هستند.
رحمانی فضلی افزود: در تصمیمات قبلی گفته بودیم که کودکان کار باید تحت حمایت‌های لازم چه از نظر حرفه آموزی و چه از نظر آموزش و درمان واقع شوند و کسانی هم که خانواده ندارند مورد حمایت کمیته امداد و بهزیستی قرار بگیرند. یعنی تمام عوامل و شرایط برای ساماندهی فراهم بوده است امروز در گزارش‌هایی که داده شد، روند کار مطلوب است.
او عنوان کرد: کماکان با مواردی ازجمله ورود کودکان از افغانستان و حضور آنها در خیابانها، مواجه هستیم که مقرر شد شرایط را با سفارت افغانستان درمیان بگذاریم اکثر اینها غیرقانونی هستند و اگر همکاری از طرف آنها صورت بگیرد حتما باید این کودکان را ساماندهی کنیم.
وزیر کشور توضیح داد: در غیر اینصورت آنها به عنوان افرادی که به صورت غیرمجاز وارد کشور شده اند با عدم رعایت تعهدهایی که دارند، ما مجبور می شویم اینها را عودت دهیم که این کار را خواهیم کرد . این به نفع آنها هم هست زیرا در شرایط نابسامان زندگی آنها بخصوص وقتی در دست باندهایی گرفتارشوند،  بسیار بد خواهد بود.
رحمانی فضلی خاطرنشان کرد: مقرر شد نیروی انتظامی با این باندها برخورد جدی داشته باشد و قوه قضاییه هم هماهنگی های لازم را انجام دهد. شهرداری در تامین مکان نگهداری باید تلاش بیشتری داشته باشد و بهزیستی به عنوان متولی اصلی این موضوع باید تمام هماهنگی لازم را به عمل بیاورد و استاندارتهران نیز با برگزاری جلساتی موضوع را پیگیری کند.
وزیر کشور تاکید کرد: هیچکدام از مردم و مسئولان راضی نیستند تا افرادی در خیابان‌ها به جای اینکه درس بخوانند و مشغول حرفه آموزی و یا در کنار خانواده خود باشند در خیابان‌ها باشند.
به گفته او؛ البته در گزارشی که به ما ارائه شد حدود ٨٠درصد این افراد ، اتباع بیگانه هستند و امیدواریم شئونات این افراد حفظ شود و از حقوقشان صیانت  و به نوعی ساماندهی شوند 

ممنوعیت ازدواج در سنین پایین” از فرصت شاد زیستن می کاهد

به بیان کارشناسان حوزه خانواده، کم نیستند دختران مسئولیت‌پذیری که در سنین نوجوانی تمایل به ازدواج دارند و ممنوعیت ازدواج در سنین پایین با توجه به چهارچوب‌های فرهنگی کشور از فرصت آنان برای شاد زیستن می‌کاهد و مانع استقلال شخصیت دختران می‌شود.به گزارش خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران پویا؛ شاید کم‌تر کسی به این نکته اذعان کند که طی یک سال گذشته درباره ممنوعیت ازدواج در سنین پایین، مطلبی در رسانه‌های رسمی و غیررسمی مطالعه نکرده یا دست‌کم کلیپی در این‌ باره ندیده است.


4 مهر 97 نمایندگان به طرح یک‌فوریتی افزایش حداقل سن ازدواج، رأی دادند اما با توجه به ماهیت حقوقی این طرح، نمایندگان برای بررسی کارشناسی، طرح را به کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس ارجاع دادند.
به‌موجب این طرح، ازدواج دختران زیر 13 ساله ممنوع و ازدواج دختران 13 تا 16 ساله با محدودیت مواجه می‌شد.
در همین راستا، اعضای کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس پس از تشکیل چندین جلسه در سطح کارشناسی و گفت‌وگو با متخصصان حوزه خانواده با اکثریت آراء طرح ممنوعیت ازدواج در سنین پایین را رد کردند.
در همین زمینه، الهیار ملکشاهی؛ رئیس کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس درباره نحوه بررسی طرح و دلایل رد آن گفت: کمیسیون قضایی چند جلسه را به بررسی این موضوع اختصاص داد و کارشناسان در حوزه‌های مختلف پزشکی، حقوق و فقه و… و همچنین نمایندگان نظر خود را درباره این طرح ارائه کردند.
ملکشاهی افزود: در نهایت کمیسیون پس از بررسی این طرح به این نتیجه رسید که این طرح صلاحیت بررسی ندارد و از جهات فقهی و هم اجتماعی دارای اشکالاتی است و تصمیم گرفته شد تا طرح دیگری که بتواند برخی از مشکلات در این حوزه را حل کند، توسط هیئتی متشکل از اعضای کمیسیون طراحی و جایگزین شود.
همچنین، بسیاری از کارشناسان خانواده معتقدند که ممنوعیت قانونی در زمینه ازدواج، نه‌تنها به نفع دختران نیست بلکه عموماً به ضرر آن‌ها تمام خواهد شد؛ چرا که در برخی از مناطقی که ازدواج در سنین پایین جزو ارزش‌های فرهنگی محسوب می‌شود، ممنوعیت قانونی ازدواج نادیده گرفته می‌شود.
در همین راستا، محمدعلی پورمختار؛ عضو کمیسیون حقوقی و قضایی با اشاره به ناموفق بودن تجربه قانون‌گذاری در زمینه ازدواج گفت: محدودیت سنی ازدواج، تکرار تجربه‌ای شکست خورده است.
پور‌مختار با اشاره به تجربه ناموفق قانون ممنوعیت ازدواج زنان ایرانی با اتباع خارجی غیرمجاز گفت: در مسئله سن ازدواج، عرف و عادت اجتماعی به قانون غلبه دارد و قانون را متروک می‌کند کما اینکه پیش از این نیز از این قبیل قوانین در کشور تصویب کرده‌ایم که نتیجه مثبتی را نشان نمی‌دهد.
همچنین، سید محمود انوشه، روانشناس حوزه خانواده با بیان اینکه ممنوعیت ازدواج در سنین پایین مخالفان و موافقان زیادی در مناطق مختلف ایران دارد و همه در این مسئله از نسخه واحدی تبعیت نمی‌کنند، خطاب به حامیان کودک‌انگاری نوجوانان گفت: این بزرگواران شک نکنند که با توجه به مشاهدات عینی، حتی اگر طرح ممنوعیت ازدواج، تثبیت شود، ازدواج‌های غیر ثبتی افزایش خواهد یافت و به دنبال آن محرومیت دختران ما از ادامه تحصیل اشاعه پیدا خواهد کرد.
در همین زمینه اکثر کارشناسان بر این عقیده‌اند که در صورت ممنوعیت ازدواج در سنین پایین، نقش تربیت خانوادگی و اهمیت فرزندپروری نادیده انگاشته می‌شود، زیرا بسیاری از خانواده‌ها با آموزش صحیح و مشورت گرفتن از فرزندان به آن‌ها شخصیت می‌دهند و قطعاً توانایی دختران این خانواده‌ها با دخترانی که در خانواده‌ای بی‌مسئولیت گذر عمر می‌کنند، یکسان نیست.
کم نیستند دختران مسئولیت‌پذیری که در سنین نوجوانی تمایل به ازدواج دارند و ممنوعیت ازدواج در سنین پایین با توجه به چهارچوب‌های فرهنگی کشور از فرصت آنان برای شاد زیستن می‌کاهد و مانع استقلال شخصیت دختران بی‌پناه شهرستانی می‌شود؛ چرا که کودک‌انگاری مانعی اساسی برای دیده شدن نیازها و عواطف این نوجوانان مسئولیت‌پذیر است.
با بررسی نظرات کارشناسان حوزه ازدواج، مشخص می‌شود که طرح ممنوعیت ازدواج در سنین پایین روشی غیرمنطقی و ناشدنی بود که مبتنی بر نظرات کارشناسان با هوشیاری اعضای کمیسیون قضایی و حقوقی رد شد؛ زیرا طبق مطالب مطرح شده، دختران تمام مناطق کشور در سن خاص، مثلاً 15 سالگی از سطح توانمندی یکسانی برخوردار نیستند.

کسری 10 هزار میلیارد تومانی بودجه آموزش و پرورش

عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی گفت: آموزش و پرورش در سال 10 هزار میلیارد تومان کسری بودجه دارد.به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اراک؛ همزمان با سفر اعضای کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی به استان مرکزی خانم اولاد قباد نماینده مردم تهران و عضو کمیسیون آموزش مجلس از فضا های آموزشی خمین بازدید کرد.

خانم اولادی قباد عضو کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی در حاشیه این بازدید ها گفت: یکی از مهمترین چالش های آموزش و پرورش بودچه این وزارت خانه است که سهم آنها از بودجه عمومی کشور حدود 10 درصد است و سالیانه با 10هزار میلیارد کسری بودجه مواجه می باشد.
وی به کمبود نیروی انسانی در آموزش و پرورش هم اشاره کرد و گفت:در شهرستان خمین 6 هزار ساعت نیازمند نیروی حق التدریس است که در حال حاضر از نیرو های بازنشسته استفاده می شود.
اولاد قباد به فرسودگی مدارس در سطح کشور هم اشاره کرد افزود: 8 مدرسه در شهرستان خمین نیازمند به تخریب کامل و نوسازی می باشد که 20 درصد مدارس این شهرستان نیاز به مقاوم سازی دارد که در کمیسیون آموزش و پرورش و کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
اولاد قباد گفت: با بازدید های انجام شده از دانشگاه آزاد واحد خمین، امیدواریم بتوانیم با بررسی های انجام شده در کمیسون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی رشته داروسازی را در این دانشگاه تاسیس کنیم.  
بازنشستگی بیش از 200 هزار نفر از نیروهای آموزش و پرورش تا سال 1400
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس همچنین در حاشیه بازدید از مراکز دانشگاهی و مدارس خمین از بازنشستگی بیش از 200 هزار نفر از نیروهای آموزش و پرورش تا سال 1400 خبر داد.
فریده اولاد قباد گفت: براساس برنامه ششم توسعه منابع انسانی از طریق ماده 28 و به کارگیری دانش آموختگان دانشگاه فرهنگیان و شهید رجایی تامین می شود.
وی در ادامه با اعلام خبر خوش برای بازنشستگان 97 گفت: در جلسات برگزار شده و پیگیری های انجام شده مطالبات تمام بازنشستگان سال 97 تا مهر سال جاری پرداخت می شود و در ادامه پرداخت مطالبات بازنشستگان سال 98 انجام خواهد شد.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به اینکه 40 درصد مدارس کشور نیز به تخریب و نوسازی نیاز دارد گفت: مهر امسال پایان مدارس خشتی و گلی است اما مدارس کانکسی همچنان در کشور وجود دارد که مدارس کانکسی در شهرستان های استان تهران نیزوجود دارد و جمع آوری این مدارس به نگاه ویژه دولت و کمک خیریان مدرسه ساز نیاز دارد.

۱۳۹۸ مرداد ۶, یکشنبه

سهم بودجه فرهنگی و دانشجویی دانشگاه‌ها از کل بودجه عمومی وزارت بهداشت کمتر از یک درصد است

۴ مرداد ۱۳۹۸
معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: بودجه فرهنگی و دانشجویی معاونت‌های فرهنگی و دانشجویی دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور ناچیز بوده و کمتر از یک درصد از کل بودجه این وزارتخانه را شامل می‌شود.
به گزارش ایسنا، دکتر سیما سادات لاری در حاشیه همایش روسای دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور گفت: اکنون سرانه دانشجویی این وزارتخانه ۳۲ میلیون ریال تعریف شده است که در برخی از دانشگاه‌های علوم پزشکی
کشور کمتر از این رقم است که این موضوع مشکلات زیادی در اجرای برنامه‌های فرهنگی، رفاهی و ورزشی دانشگاه‌ها درپی داشته است.

وی افزود: این موضوع در همایش روسای دانشگاه‌های علوم پزشکی که برگزار شد، طرح و بررسی شد، همچنین وزیر بهداشت برای افزایش بودجه معاونت‌های فرهنگی و دانشجویی دانشگاه‌های علوم‌پزشکی کشور و تفکیک آن از حوزه آموزش قول مساعد داده‌اند.
لاری با اشاره به فرسودگی خوابگاه‌های دانشجویی و مشکلات بخش تغذیه گفت: هر ساله، هزینه زیادی صرف تعمیر و بازسازی خوابگاه‌های دانشجویی می‌شود.
بنابر اعلام وزارت بهداشت، دکتر لاری با اشاره به شرایط اقتصادی، تصریح کرد: در شرایط کنونی به دلیل فشارهای اقتصادی زیادی که بر روی خانواده‌ها و به تبع آن دانشجویان است، میزان استفاده از سلف‌های دانشجویی ۳۰ درصد نسبت به گذشته افزایش یافته است که این موضوع بار مالی بیشتری را به سیستم اعمال کرده است. البته برای افزایش سطح کیفیت غذا دانشجویان و کاهش هزینه‌های پخت غذا راه‌کارهایی نظیر گسترش سلف‌های خودگردان و صنعتی‌شدن پخت غذا در این خصوص پیش‌بینی می‌شود.
لاری با اشاره به خطر آسیب‌های اجتماعی و آسیب‌های فضای مجازی و مشکلات روحی و روانی برخی از دانشجویان، عنوان کرد: گسترش ورزش‌های همگانی و قهرمانی یکی از راه‌کارها در زمینه کاهش آسیب‌های اجتماعی، فضای مجازی و مشکلات روحی و روانی برخی دانشجویان است، اما اقدامات انجام شده در این خصوص کافی نیست.
وی اظهار کرد: در سال‌های اخیر همه دانشجویان جدیدی که وارد دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور شده‌اند، پایش سلامت‌روان می‌شوند و اگر در معرض خطر باشند، مداخلات لازم جهت بهبود وضعیت روانی آنها انجام خواهد شد

۱۳۹۸ مرداد ۵, شنبه

فرنگیس مظلوم، مادر سهیل عربی بازداشت شد

 فرنگیس مظلوم، مادر سهیل عربی، زندانی عقیدتی زندان تهران بزرگ روز جاری توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است. گفته می شود بازداشت خانم مظلوم توسط ۸ تن از نیروهای امنیتی و در منزل خواهر وی اتفاق افتاده است. فرنگیس مظلوم، مادر سهیل عربی، زندانی عقیدتی
زندان تهران بزرگ روز جاری توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است. گفته می شود بازداشت خانم مظلوم توسط ۸ تن از نیروهای امنیتی و در منزل خواهر وی اتفاق افتاده است.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، امروز دوشنبه ۳۱ تیرماه ۹۸، فرنگیس مظلوم، مادر سهیل عربی، زندانی عقیدتی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است.

گفته می شود بازداشت وی در منزل خواهرش صورت گرفته است با این حال تا لحظه تنظیم این گزارش اطلاعی از دلایل بازداشت و محل نگهداری وی در دست نیست.
یک منبع نزدیک به خانواده خانم مظلوم به گزارشگر هرانا گفت: “یک مامور زن به همراه ۷ مامور مرد حدود ساعت ۲ ظهر امروز به منزل خواهر خانم مظلوم مراجعه کرده و فرنگیس مظلوم را بازداشت کردند. در ابتدا از سوی مامورین گفته شد که تا ساعاتی بعد بازگردانده خواهند شد ولی پس از اینکه متوجه شدند خانم مظلوم به دلیل جراحی قلبی که پیشتر انجام داده و مشکل مفاصل از داروهای خاص استفاده می‌کند از اون خواستند داروهای خود را نیز همراه داشته باشد”.
لازم به یادآوری است فرزند فرنگیس مظلوم، سهیل عربی از ۱۶ آبان ماه ۱۳۹۲ در بازداشت و زندان به سر می‌برد و تمام این مدت از مرخصی محروم بوده است.

وی همزمان با اینکه پس از تغییرات بسیار در روند دادرسی و احکام صادره در حال تحمل دوران محکومیت ۷ سال و شش ماهه خود در زندان تهران بزرگ بود، از بابت پرونده ای جدید که در زندان علیه وی مفتوح شده بود در تاریخ ۳۱ شهریور ۹۷ توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به اتهامات “فعالیت تبلیغی علیه نظام” و “تشویش اذهان عمومی” به ۳ سال حبس، ۳ سال تبعید و جزای نقدی محکوم شد.

آقای عربی در تاریخ ۹ اردیبهشت ماه سال جاری به دلیل درد شدید به بیمارستان فیروزآبادی تهران اعزام شده و به دلیل عدم هماهنگی قبلی با بیمارستان به دلیل نبود تخت خالی پس از انجام معاینات ابتدایی بدون رسیدگی پزشکی به زندان بازگردانده شده بود. با وجود تداوم درد شدید، مسئولین زندان تاکنون با اعزام مجدد او به بیمارستان و رسیدگی مناسب پزشکی به وی موافقت نکرده‌اند.

گفتنی است سهیل عربی زندانی عقیدتی در فروردین ماه سال جاری با نگارش نامه ای وضعیت نامناسب خود و زندانیان محبوس در تیپ ۱ زندان تهران بزرگ (فشافویه) را یادآوری کرده بود. به گفته فرنگیس مظلوم فرزندش از مدتی قبل از اعتصاب غذای اعتراضی به سر می برد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، امروز دوشنبه ۳۱ تیرماه ۹۸، فرنگیس مظلوم، مادر سهیل عربی، زندانی عقیدتی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است.

گفته می شود بازداشت وی در منزل خواهرش صورت گرفته است با این حال تا لحظه تنظیم این گزارش اطلاعی از دلایل بازداشت و محل نگهداری وی در دست نیست.
یک منبع نزدیک به خانواده خانم مظلوم به گزارشگر هرانا گفت: “یک مامور زن به همراه ۷ مامور مرد حدود ساعت ۲ ظهر امروز به منزل خواهر خانم مظلوم مراجعه کرده و فرنگیس مظلوم را بازداشت کردند. در ابتدا از سوی مامورین گفته شد که تا ساعاتی بعد بازگردانده خواهند شد ولی پس از اینکه متوجه شدند خانم مظلوم به دلیل جراحی قلبی که پیشتر انجام داده و مشکل مفاصل از داروهای خاص استفاده می‌کند از اون خواستند داروهای خود را نیز همراه داشته باشد”.
لازم به یادآوری است فرزند فرنگیس مظلوم، سهیل عربی از ۱۶ آبان ماه ۱۳۹۲ در بازداشت و زندان به سر می‌برد و تمام این مدت از مرخصی محروم بوده است.

وی همزمان با اینکه پس از تغییرات بسیار در روند دادرسی و احکام صادره در حال تحمل دوران محکومیت ۷ سال و شش ماهه خود در زندان تهران بزرگ بود، از بابت پرونده ای جدید که در زندان علیه وی مفتوح شده بود در تاریخ ۳۱ شهریور ۹۷ توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به اتهامات “فعالیت تبلیغی علیه نظام” و “تشویش اذهان عمومی” به ۳ سال حبس، ۳ سال تبعید و جزای نقدی محکوم شد.

آقای عربی در تاریخ ۹ اردیبهشت ماه سال جاری به دلیل درد شدید به بیمارستان فیروزآبادی تهران اعزام شده و به دلیل عدم هماهنگی قبلی با بیمارستان به دلیل نبود تخت خالی پس از انجام معاینات ابتدایی بدون رسیدگی پزشکی به زندان بازگردانده شده بود. با وجود تداوم درد شدید، مسئولین زندان تاکنون با اعزام مجدد او به بیمارستان و رسیدگی مناسب پزشکی به وی موافقت نکرده‌اند.

گفتنی است سهیل عربی زندانی عقیدتی در فروردین ماه سال جاری با نگارش نامه ای وضعیت نامناسب خود و زندانیان محبوس در تیپ ۱ زندان تهران بزرگ (فشافویه) را یادآوری کرده بود. به گفته فرنگیس مظلوم فرزندش از مدتی قبل از اعتصاب غذای اعتراضی به سر می برد.

پیدا شدن نوزاد 8 روزه کنار پارک زائر تهران

به گزارش برنا؛سرهنگ میررضا بهرامی در تشریح خبر بیان داشت: ساعت 22 و 15 دقیقه  شب گذشته حسب اعلام مرکز فوریت های پلیسی ۱۱۰ مبنی بر رها شدن نوزادی در ضلع غربی پارک زائر، ماموران گشت کلانتری به محل اعزام شدند که مشاهده کردند نوزاد دختری که به نظر ۸ روزه است کنار ورودی پارک جنب فضای سبز رهاشده بود. وی افزود: نوزاد لباس بر تن داشت و مانتوی سبز رنگی نیز دورش پیچانده شده بود و هیچ نوشته و وسیله دیگری همراهش یافت نگردید.
این مقام انتظامی افزود:  تحقیقات اولیه حکایت از آن دارد دو خانم حدودا ۳۵ ساله طفل را در آن محل رها کرده اند و یک زوج جوان که در حال گذر بودند با مشاهده نوزاد پلیس را در جریان گذاشتند.
سرهنگ بهرامی در خاتمه اظهار کرد: طفل سریعا به مرکز درمانی منتقل که سلامت کامل وی تایید شد و پس از اخذ دستور از مقام محترم قضایی به شیرخوارگاه تحویل شد.

ضربه چشم و هم چشمی‌های ثروتمندان به سیستم آموزشی/ کنکوری‌های رتبه‌دار با سطح علمی کم از مدارس غیرانتفاعی

بهلولی گفت: والدین دانش آموزان و همچنین متولیان امر آموزش در کشور باید بدانند در هر مکانی آموزش خصوصی رواج یابد تاکید روی کمیت آموزشی بیشتر خواهد شد و کیفیت آن به دست فراموشی سپرده خواهد شد و والدین باید بدانند کیفیت آموزشی فقط در کسب نمره بالا و میزان قبولی در آزمون‌های متعدد خلاصه نمی‌شود. به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری برنا؛
دانش و دانایی ملی، رکن اصلی توسعه است و یکی از موضوعاتی که در خصوص آموزش در کشور مطرح می شود مبحث آموزش غیر انتفاعی استکه سالیان سال است
بخشی از فضای آموزشی را تحت سیطره خود در آورده است .
در این مطلب به وضعیت مدارس غیر انتفاعی و میزان سواد علمی دانش آموزان  این مدارس و افزایش سواد کشوری که با ورود این مدارس به چرخه آموزش ایجاد شده است پرداختیم.
آموزش تست زنی به جای آموزش علم
مهدی بهلولی، کارشناس آموزشی، در خصوص ارزیابی مدارس غیر انتفاعی و نوع کیفیت آموزش‌هایی که به دانش‌آموزان داده می‌شود به برنا گفت: در این رابطه بستگی دارد که سواد و کیفیت آموزشی را به چه صورت تعریف کنیم. در تمامی مدارس غیر دولتی چه در ایران و چه در خارج از کشور شاهد پیوند سختی بین مدارس و آزمون هستیم، یعنی این مدارس برای اینکه بتوانند هم دانش‌آموز و هم نظر والدین دانش‌آموزان را جذب کنند مجبور هستند میزان کار تحویل دهند و درصدی از قبولی در آزمون‌های مختلف را که از سوی دانش‌آموزان قبلی خود صورت گرفته را در اختیار افراد برای جذب هرچه بیشتر دانش‌آموزان جدید بگذارند، در نتیجه تمامی موضوعات حول محور برگزاری آزمون و قبولی می‌چرخد که گاهی تبعیضاتی را نیز به وجود می‌آورد.
مدیران مدارس غیر انتفاعی  به دنبال افزایش سرمایه
وی ادامه داد: از سوی دیگر نیز سرمایه‌گذارانی که در مدارس غیرانتفاعی را سرمایه‌گذاری کرده‌اند نمی‌توانند بازه زمانی 12 ساله را صبر کنند تا شهروندی شایسته را تحویل جامعه دهند، چون فقط به دنبال بازگشت سرمایه و جذب بیش از پیش مشتریانی تحت عنوان دانش‌آموز هستند نمی‌توانند کیفیت مناسبی را در راستای آموزش داشته باشند و بیشتر بر سر مسائل کمی نظیر نمره و آزمون، قبولی و هزاران موضوع دیگر مانور می‌دهند که مورد انتقاد کارشناسان متخصص در حوزه آموزش است، البته نباید این نکته فراموش شود که این مسئله فقط در ایران نیست و در تمامی کشورهایی که مدارس غیر انتفاعی وجود دارد نیز باب است.
بهلولی افزود: والدین دانش‌آموزان و همچنین متولیان امر آموزش در کشور باید بدانند در هر مکانی آموزش خصوصی رواج یابد تاکید روی کمیت آموزشی بیشتر خواهد شد و کیفیت آن به دست فراموشی سپرده خواهد شد و والدین باید بدانند کیفیت آموزشی  فقط در کسب نمره بالا و میزان قبولی در آزمون های متعدد خلاصه نمی شود و باید تعریفی درست از کیفیت آموزشی و میزان سواد علمی برای خانواده ها تبین شود.
این کارشناس در ادامه نیز تصریح کرد: البته این موضوع نباید به دست فراموشی سپرده شود که بسیاری از قبول شدگان در آزمون های مختلف دانش آموزان مدارس غیر انتفاعی هستند که بنابر دلایلی مانند تعداد کمتر دانش آموزان در هر کلاس و همچنین آشناییت با آزمون های برگزار شده منجر به این نتایج می شود اما موضوع مغفول مانده در این راستا این است که دانش آموزان فقط با آزمون های و روش هایی که برای قبولی وجود دارد آشنا شده اند بیشتر در پی کسب نمره قبولی بوده اند در حالی که شاید به سواد علمی آن ها به کمترین میزان پرداخته شده باشد.
راه اندازی مدارس زنجیره ای غیرانتفاعی از سوی چهره های سیاسی
بهلولی در خصوص نوع اداره مدارس غیر انتفاعی نیز گفت: البته باید نکاتی را در این خصوص متذکر شوم که مدارس خصوصی و غیر انتفاعی به دو دسته تقسیم می شوند؛، دسته اول مدارسی است که از سوی برخی از چهره های سیاسی و همچنین افراد متمول به صورت زنجیره وار و کنترل چندین مدرسه اداره می شود که نسبتا بازدهی مناسب تری دارد و دلیل آن نیز این است که افرادی که مدیریت این مراکز غیر انتفاعی را برعهده دارند از لحاظ مالی تامین هستند و فقط به دنبال بازگشت سرمایه و هزینه هایی که در این مدارس کرده اند نیستند و به کیفیت آموزشی نیز می پردازند.
مدارس ناموفق غیرانتفاعی زیر نظر افراد کاسب
وی ادامه داد: اما دسته دوم که به عنوان مدارس ناموفق غیر انتفاعی از آنان یاد می شود مدارسی است که تحت مدیریت افرادی قرار دارد که فقط هدف‌شان کسب درآمد و بازگشت سرمایه است و کیفیت آموزشی در درون آن ها جایگاهی ندارد و به گفته برخی از مسئولین وزارتخانه آموزش و پرورش در قعر جدول نمره های آزمونی قرار دارند.
شهریه های نجومی مدارس غیر انتفاعی با جنبه تجاری
بهلولی در خصوص شهریه هایی که از سوی مدارس غیر انتفاعی اخذ می شود نیز گفت: متاسفانه اخذ این شهریه و هزینه هایی که مازاد بر شهریه نیز دریافت می شود فقط جنبه تجاری دارد و هیچ تاثیری را بر روند تحصیلی و افزایش کیفیت سواد علمی دانش آموزانی که در دسته دوم مدارس خصوصی قرار دارند ندارد و نمی توانند هیچ کدام از اهداف آموزش را به صورت درست در بین دانش آموزان نهادینه کنند و نتیجه ای را در برنخواهند داشت.
ضربه چشم و هم چشمی ها بر سیستم آموزشی کشور
این کارشناس آموزش با بیان اینکه  مسئله اصلی در خصوص ثبت‌نام پرداخت هزینه در این مدارس موضوع چشم و هم چشمی و به رخ کشیدن اموال از سوی برخی از خانواده های متمول است ادامه داد: متاسفانه با این کار ضربه‌های جبران ناپذیری را هم بر فرزندان و هم سیستم آموزشی کشور می‌زنند که تبعات آن در آینده پدیدار می‌شود. در اینجا نیز بازهم موضوع دو دستگی که در خصوص مدارس غیر انتفاعی وجود داشت به‌صورت محسوس حس می‌شود، مدارس دسته اول که فقط به دنبال بازگشت سرمایه نیستند و کیفیت آموزشی را نیز در نظر می‌گیرند و همچنین برنامه‌های متنوع را در سیستم آموزشی‌شان جای می‌دهند تا حدودی موفق هستند و آمارهایی که در خصوص قبولی دانش‌آموزان را ارائه می‌دهند به واقعیت نزدیک است، اما در خصوص باقی مدارس غیر انتفاعی که فقط اهداف تجاری دارند به این شکل نیست و آمارهایشان به واقعیت نزدیک نیست

۱۳۹۸ مرداد ۱, سه‌شنبه

در پاسخ به سوالات جنسی کودکان دروغ نگویید

یک روانشناس گفت: تربیت جنسی کودکان موجب می شود تا 70 درصد از سوء استفاده جنسی کاهش پیدا کند.

دکتر حامد سجادپور در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، ‌با اشاره به اینکه شرم جنسی را باید خانواده ها در پاسخ به سوالات کودکان خود کنار بگذارند، اضافه کرد: بسیاری از خانواده ها فکر می کنند اگر به سوالات جنسی کودکان خود پاسخ دهند امری اشتباه است اما باید پاسخ سوالات متناسب با سن کودکان انجام شود.

سجادپور تاکید کرد: در پاسخ به سوالات جنسی کودکان خود به هیچ عنوان دروغ نگویید و با تهدید و ناراحتی پاسخگوی سوالات کودکان خود نشوید.

به گفته این روانشناس، اگر فرزندانتان از شما در رابطه با موضوعات جنسی سوالی می پرسد و آمادگی پاسخگویی به سوال کودک را ندارید بگویید که پاسخ سوال را می گویید اما باید کمی فکر کنید و بعد از اینکه آمادگی را پیدا کردید حتما با کودک خودتان صحبت کنید.

وی ادامه داد: مادر به فرزند دختر خود و پدر به فرزند پسر خود باید آموزش های تربیت جنسی را بگوید و به هیچ وجه منتظر این نباشند که کودکشان خود متوجه شود و یا اینکه در مدرسه آموزش ببیند.

به گفته این روانشناس، اگر کودک از خانواده دروغ بشنود و نتواند پاسخ سوالات خود را بگیرد به افرادی خارج از خانواده روی می آورد که این مسئله موجب می شود بیشتر از سن خود متوجه شود و یا با مطالبی خارج از واقعیت مواجه شود که این موضوع برای آینده او بسیار خطرناک خواهد بود.

سجادپور افزود: باید به فرزندان خود آموزش دهید که راز خوب و راز بد وجود دارد و اگر کسی به حریم خصوصی او نزدیک شد نباید رازداری کند و حتما آن را با خانواده در میان بگذارد تا در این شرایط اگر کودک مورد آزار جنسی نیز قرار می گیرد، از تهدید افراد نترسد و موضوع را با خانواده در میان بگذارد.

وی در رابطه با عکس العمل خانواده در مقابل کودکی که مورد آزار جنسی قرار گرفته است، عنوان کرد: برخی از خانواده ها برای حفظ آبرو و حفظ ارتباط با شخصی که با فرزند آنان ارتباط برقرار کرده است، به فرزند خود می گویند که او قصد آزار نداشته و تو را دوست داشته و... که این حرف ها کودک را منهدم می کند و آسیب این حرف از مورد سوء استفاده قرار گرفتن کودک نیز بدتر است.

سجادپور ادامه داد: همدلی با کودکی که مورد آزار جنسی قرار گرفته است بسیار اهمیت دارد و اگر این همدلی وجود نداشته باشد، آثار بسیار بدی کودک را تهدید می کند.

وی با بیان اینکه مراجعه به روان درمانی یکی از بهترین راهکارها است، تصریح کرد: کودکی که مورد سوء استفاده جنسی قرار گرفته است بهتر است که به روان درمان مراجعه کند که اگر این مسائل جدی گرفته نشود، موضوعاتی مانند تنفر از ازدواج، اختلالات جنسی و... برای کودک در بزرگسالی به وجود می آید.

کودکان کار دوباره به خیابان باز می‌گردند

عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران گفت: ساماندهی کودکان کار و خیابان با قوه قهریه امکان پذیر نیست زیرا پس از جمع کردن این کودکان مجدداً به خیابان بازمی‌گردند
به گزارش گروه رسانه های خبرگزاری تسنیم، حسن خلیل‌آبادی در گفتگو با مهر با اشاره به اجرای طرح ساماندهی کودکان کار و خیابان گفت: وجود کودکان کار از پدیده‌های اجتماعی است که با قوه قهریه و برخورد فیزیکی از بین نمی‌رود. درباره کودکان کار نباید صورت مساله را پاک کرد.

وی ادامه داد: ساماندهی کودکان کار و خیابان از وظایف سازمان بهزیستی است و جزو وظایف شهرداری تهران نیست که مداخله کند. سازمان بهزیستی باید این کودکان را از طریق برنامه‌ریزی ساماندهی کند و شهرداری این امکانات را در اختیار ندارد. شهرداری تهران درخصوص کودکان کار و خیابان فقط می‌تواند فضایی را برای پناه دادن تهیه کند.

این عضو شورای شهر تهران با تأکید بر اینکه معضل کودکان کار و خیابان نیازمند برنامه‌ریزی جدی از سوی دولت و مسئولان است، گفت: دولت باید برای پیشگیری از وجود کودک کار برنامه‌ریزی و برای آن چاره‌اندیشی کند چون علت حضور کودکان مشخص است. فقر، مهاجرت و بهره‌کشی از اصلی‌ترین دلایل وجود کودکان کار است، بنابراین باید برای این معضل به طور اساسی چاره‌اندیشی کرد.

خلیل‌آبادی با اشاره به ضرورت شناسایی باندهای سوءاستفاده از کودکان کار گفت: حتماً باید نهادهای انتظامی در زمینه شناسایی این باندها ورود کنند و برای آنها مجازات تعیین کنند. به طور کلی باید برای برخورد با پدیده‌های اجتماعی مطالعه و بررسی شود و طرحی جامع در این زمینه تهیه شود چون پس از جمع کردن این کودکان از خیابان، مجدداً به خیابان بازمی‌گردند.

این عضو شورای شهر تهران درپاسخ به پرسش دیگری در خصوص فراوانی برخی آسیب‌های اجتماعی در منطقه ری (بر اساس اطلس کیفیت زندگی در پایتخت گفت: به نظر می‌رسد که این آسیب‌ها بیشتر مربوط به قسمت‌های حاشیه‌نشین و مهاجران در منطقه 20 باشد چون هسته مرکزی شهر ری، دارای قدمت و بافت تاریخی و مذهبی است و مردم این منطقه به شیوه‌های زندگی با سبک اسلامی مقید هستند.

خلیل آبادی اضافه کرد: برخی آسیب‌هایی که در شهر ری وجود دارد ممکن است در هسته مرکزی شهر نباشد و در حاشیه این منطقه باشد چون در حاشیه منطقه 20 پروژه‌های ساخت وساز زیادی انجام شده است، از این‌رو باید در این‌باره چاره‌ای اندیشیده شود تا جلوی پیشروی آسیب‌های اجتماعی گرفته شود.

۱۳۹۸ تیر ۳۱, دوشنبه

ضارب کودک آبدانی به دادستانی احضار شد

۳۰ تیر ۱۳۹۸
تسنیم نوشت: دادستان بوشهر با اشاره به کودک آزاری در شهر آبدان شهرستان دیر گفت: پس از انتشار این موضوع در فضای مجازی دادستان شهرستان دیر حکم احضار ضارب به دادستانی صادر کرد.
علی حسن‌پور با بیان اینکه کودک آزاری در شهر آبدان شهرستان دیر در فضای مجازی منتشر شد اظهار داشت: کودکی که در حین دست کاری به صندوق خیریه‌ای در شهر آبدان بود توسط شخصی  مورد ایراد ضرب و جرح قرار می‌گیرد. وی با بیان اینکه این واقعه در فضای مجازی انتشار می‌یابد تصریح کرد:
دادستان شهرستان دیر پس از مشاهده این واقعه، پرونده‌ آن  تشکیل می‌دهد و حکم  احضار  شخص ضارب به دادستانی را به ضابطین دستگاه قضا«نیروی انتظامی» صادر می‌کند.
دادستان بوشهر با بیان اینکه پرونده در مرحله تحقیقاتی است افزود: شخص ضارب ربطی به مامور شهرداری آبدان نداشته و این اقدام انجام شده بر حسب وظیفه سازمانی نبوده بلکه به عنوان یک شهروند عادی بوده است.
حسن‌پور با اشاره به اینکه شخص ضارب باید پاسخگوی رفتار خود نسبت به کودکی که مورد ضرب و جرح قرار گرفته باشد گفت: هنوز هویت واقعی این واقعه مشخص نشده که پس از انجام مرحله تحقیقات اطلاع‌رسانی می‌شود.

۱۳۹۸ تیر ۲۶, چهارشنبه

نرخ بیکاری زنان فارغ التحصیل دانشگاه ۲۵/۳ درصد

بحران بیکاری درایران تحت اشغال؛ برای فارغ التحصیلان دانشگاهی است ۳۸درصد فارغ التحصیلان بیکارند گره کور اشتغال تحصیلکرده هاست
اما بیکاری دربین زنان بسا بیشتر ازمردان می باشد ؛بر اساس گزارش مرکز آمار، از هر چهار زن دانش‌آموخته دانشگاه در ایران هم حداقل یک تن بیکار است. نرخ بیکاری زنان فارغ‌التحصیل دانشگاه ۲۵,۳ درصد اعلام شد در حالیکه برای مردان این شاخص ۱۲,۴ درصد بود.

مهاجرت از پل‌دختر به‌خاطر سه‌برابر شدن اجاره خانها

اجاره و رهن خانه‌ها در پل‌دختر سرسام‌آور شده و در چند ماه اخیر به سه برابر رسیده است؛ تا جایی که بسیاری از خانواده‌ها از پل‌دختر رفته‌اند.
به گزارش خبرآنلاین، سه ماه از سیل استان لرستان گذشته اما ویرانی‌ها پابرجاست.آرام نصیری یکی از داوطلبان مردمی است که در زمان وقوع سیل، مسئول پخش کمک‌های مردمی بوده است. «شهر تا حدودی تمیز شده اما همچنان پاکسازی نشده است. گل و لای‌ها خشک شده و گرمای زیاد هوا باعث گرد و غبار بسیار زیادی شده است. دمای هوا در پل‌دختر بسیار بالاست و تا ۵۰ درجه هم می‌رسد به همین دلیل گردو خاک بسیار زیاد است و بیماری‌های عفونی بین کودکان بسیار شیوع پیدا کرده است.

تعدادی از خانواده‌ها در مدارس اسکان داده‌ شده‌اند و مابقی در خانه‌های مسکن مهر اما امکانات به شدت ضعیف است. نه یخچال هست نه گاز و دیگر وسایل ابتدایی برای زندگی. البته به تازگی پک‌هایی شامل یخچال و فرش و .. در حال ارسال است که آن هم به همه داده نمی‌شود و کاملا گزینشی است.»

این داوطلب می‌گوید: «تعداد کمی از خانه‌ها را که کاملا تخریب نشده بود تعمیر کرده‌اند اما فضای شهری همچنان بازسازی نشده و هر روز گروه‌های مردمی با کمک شهرداری اقدام به تعمیر شهر می‌کنند. در واقع امکانات انقدر ضعیف است که بسیاری از خانوده‌ها از پل‌دختر رفته‌اند. وضعیت تحصیل بچه‌ها هم که اصلا مشخص نیست. دختر من کلاس سوم بود و بعد از عید دیگر مدرسه نرفت؛ حتی امتحان هم نداد و نمی‌دانم کلاس چهارم را چطور می‌خواهد شروع کند؟ همه‌چیز خیلی خیلی کند است و نمی‌دانیم قرار است چه اتفاقی بیفتد و اصلا معلوم نیست برنامه‌شان برای رسیدگی به وضعیت بغرنج پل‌دختر چیست؟»

قیمت بالای خانه و اجناس اما مهم‌ترین مسئله پل‌دختر است. «در مورد مواد خوراکی و تغذیه هم یک مقداری قیمت اجناس بالاست اما هست. اجاره و رهن خانه‌ها هم سرسام‌آور شده و در چند ماه اخیر سه برابر شده است؛ تا جایی که بسیاری از خانواده‌ها از پل‌دختر رفته‌اند. تا قبل از این سیل هم پل‌دختر در محرومیت کامل بود؛ الان که دیگر هیچ. بسیاری از افراد شغل‌هایشان را از دست دادند و مجبور شدند بروند؛ به‌خصوص اجاره‌نشین‌ها. جاده پل‌دختر به کرمانشاه هم که به‌خاطر تخریب پلی کنار روستای بابازید تخریب شده بود، صاف شده اما همچنان خاکی و خطرناک است. جاده پل‌دختر به خرم‌آباد هم بسیار خطرناک است. شاید هلال‌احمر هم کمک کرده باشد اما اینکه به چه کسی تحویل داده‌اند مشخص نیست. الان وضعیت طوری است که باید آشنا داشته باشی تا بتوانی چیزی را به دست بیاوری.»

۱۳۹۸ تیر ۲۴, دوشنبه

احضار رئیس سابق ورزشگاه آزادی در پی برگزاری دو همگانی

رئیس سابق مجموعه ورزشی آزادی خبر داد که به دلیل برگزاری همایش دو همگانی در این ورزشگاه به دادسرای ارشاد احضار شده است.

علی‌اکبر شعبانلو در مصاحبه با خبرگزاری ایسنا گفت که پیش از حضور او در دادسرا و بیان دفاعیات «مشکل رفع شده است».

وی گفت: «ظاهراً
برخی تصاویر از حاشیه برگزاری این همایش واکنش‌هایی داشته و در نهایت موضوع به دادسرای ارشاد کشیده شده بود.»

این همایش روز ۱۳ اردیبهشت، با همکاری شهرداری تهران و با حضور چند هزار نفر برگزار شده بود.

دویدن زنان در برنامه‌های گروهی معمولا ممنوع است. در همین حال سال گذشته اولین ماراتن بین‌المللی تهران بدون حضور زنان برگزار شد.

تعدادی از زنان که برای شرکت در این رقابت‌ ثبت نام کرده بودند، در اعتراض به این جداسازی زنان از مردان، از حسن‌آباد به سمت میدان آزادی دویدند و در آنجا به تشویق دوندگان در مسیر اصلی مسابقه پرداختند.

طرح ساماندهی کودکان‌کار؛ ۳۰ بار شکست و دوباره اصرار بر اجرا

فراهانی: از مردم می‌خواهم با مطالبه‌گری جلوی این طرح را بگیرند | مسعودی‌فرید: برای شناسایی کودکان کار آنها را کددار می‌کنیمجزییات طرح ساماندهی کودکان کار، شیوه جذب این کودکان و برخورد با آنها در مراکز بهزیستی، همکاری یک سازمان غیردولتی با این طرح و جزییات آن و .. از مواردی بود که در کافه‌خبر
خبرآنلاین با موضوع «نقد طرح ساماندهی کودکان کار و خیابان» به آن پرداخته شد.

فاطیما فردوس: طرح ساماندهی کودکان کار و خیابان سال‌هاست که اجرا می‌شود، هر دوره توسط ان‌جی‌اوها نقد و باز به فراموشی سپرده می‌شود. امسال اما با بقیه دوره‌ها یک تفاوت اساسی دارد؛ یک ان‌جی‌او و یک کلینیک مددکاری در این طرح با بهزیستی همکاری می‌کنند. طرحی که از ۲۲ خرداد ماه امسال آغاز شده و تا الان ۲۳۴ کودک جذب مراکز یاسر، بعثت و شهدای افسریه شده‌اند. مراکزی که به جز ان‌جی‌اوی حامی و کلینیک آوای باران، دیگر ان‌جی‌اوها را راه نمی‌دهند و تنها از میان گزارش‌هایی که در رسانه‌ها منتشر شده می‌شود فهمید با کودکان چه برخوردهایی می‌شود، جدیدترین این گزارش‌ها مربوط به خبرگزاری ایسنا بود که عکس‌های منتشر شده از آن گویای همه‌چیز بود. نارضایتی کودکان، بدرفتاری با آن‌ها، پذیرش خارج از ظرفیت و .. . حبیب‌الله مسعودی‌فرید، معاون امور اجتماعی بهزیستی اما مخالف است و می‌گوید اصلا خارج از ظرفیت پذیرش نکرده‌ایم، با بچه‌ها خوب برخورد می‌شود و به آنها کباب هم می‌دهیم!

در همین میان کافه‌خبری دو ساعت و نیمه در «خبرآنلاین» با حضور حبیب‌الله مسعودی‌فرید معاون امور اجتماعی بهزیستی، فاطمه اشرفی مدیرعامل انجمن حامی، هادی شریعتی نایب‌رئیس انجمن حمایت از حقوق کودکان و حمید فراهانی فعال حقوق کودک و جامعه‌شناس برگزار شد تا این طرح در ابعاد متفاوت مورد نقد قرار گیرد. از مورد نقد قرار گرفتن انجمن حامی به‌عنوان یک ان‌جی‌او برای همکاری در این طرح و ماجرای لغو عضویت این انجمن از شبکه یاری گرفته تا ناکارآمدی و فشل‌بودن این طرح و برخوردهای نامناسب با کودکان کار، از موضوعاتی بود که در این کافه‌خبر به آن پرداخته شد. انجمن حمایت از حقوق کودکان هم پیرو اجرای غیرکارشناسانه و ناقض حقوق کودکان طرح موسوم به ساماندهی کودکان کار در سطح خیابان‌های تهران، با توجه به کارکردهای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در جهت توسعه عدالت اجتماعی و حمایت از حقوق کودکان شکایت خود را از این وزارتخانه در سازمان بازرسی کشور ثبت کرد.

گزارش کامل کافه‌خبر را در ادامه می‌خوانید:

طرح ساماندهی کودکان کار و خیابان تاکنون حدودا ۳۰ بار اجرا شده است؛ به‌نظر شما این طرح تا چه اندازه در کاهش کار کودک موثر بوده است؟

حبیب‌الله مسعودی‌فرید: موضوع اصلی این است که ما باید در مسئله کودکان کار و خیابان دخالت کنیم یا نه؟ به نظر می‌رسد هیچکس مخالف دخالت بهزیستی در مسئله کودکان کار و خیابان نیست؛ به دلیل اینکه این موضوع در سال‌های اخیر پیچیده شده و تصویری که تا پیش از این از کودک کار داشتیم بسیار تغییر کرده است.  نتیجه آسیب‌شناسی ما از مداخلات قبلی این بود که باید ابتدا تا انتهای فرآیند را تعریف کنیم. مورد بعدی اینکه در آیین‌نامه ساماندهی سال ۸۴، همین الان هم در کمیسیون اجتماعی ریاست‌جمهوری در حال بررسی و اصلاح است. رویه کار ما ابتدا به این شکل بود که کودکانی را که با ان‌جی‌اوها در ارتباط هستند از سطح شهر جذب کنیم و بعد به مجتمع‌های فوریتی مربوط به شهرداری منتقل شوند. به دلیل اینکه بسیاری از این کودکان هویت ندارند و ممکن است در مرحله اول هویتشان را ابراز نکنند، ما بعد از شناسایی یک کد به اینها بدهیم که اگر بعدا در یک مکان دیگری شناسایی شدند بدانیم که چه هویتی دارد و تیم مددکاری درگیر شناسایی این افراد نشود. بعد از جذب در این مراکز سلامت کودک توسط پزشکان آنجا احراز می‌شود و ۴ بیمارستان برای وضعیت‌ حاد کودکان مشخص شده که به آنجا ارجاع داده شوند تا بیماری‌های مسری آنها همه‌گیر نشود.

کودکانی هم که شماره تلفن دارند، به مسئولین آنجا می‌دهند و بعد از تماس با خانواده اطلاع می‌دهند که باید به ناجا مراجعه کنند و بعد مراحل پیگیری برای کودکان ایرانی و غیرایرانی انجام می‌شود. من در تحقیقاتی که خوانده‌ام، دیدم در کشورهای تقریبا توسعه‌یافته ما هیچ کودک کاری در سطح شهر نمی‌بینیم. طی صحبت‌هایی هم که با اداره اتباع و وزارت کشور داشتیم، قرار شد پیگیری کنند که کدام کودک ایرانی است کدام غیرایرانی و کدام مجوز اقامت دارد و کدام ندارد. طبق آماری که به دستمان رسید متوجه شدیم حدودا ۵۳ درصد هیچ هویتی ندارند و تعدادی از این بچه‌ها اصلا هیچ‌کس را ندارند و کاملا رها شده هستند. البته بحثی که با اداره اتباع داشتیم، این بود که مکانی برای این کودکان در نظر گرفته شود که شرایط مناسبی داشته باشد و کودکان راحت باشند. فرآیند کار هم به این صورت است که برای کودکان غیرایرانی گزارش مددکاری تهیه شود و با توجه به وضعیت خانواده، دخالت‌ها انجام شود. با این حال اولویت ما این است که کودک در کنار خانواده خود باشد. این بچه‌ها بین ۷ تا ده روز در مراکز می‌مانند و بعد تکلیف غیرایرانی‌ها با مراجعه به اداره اتباع مشخص می‌شود. بنابراین ممکن است تعدادی از بچه‌ها در مراکز بمانند. در حال حاضر نیز ۱۲۰ کودک غیرایرانی داریم که در مراکز شبانه‌روزی ما نگهداری می‌شوند.

ما مخالف این هستیم که بگوییم اگر یک کودک در خیابان است، باید تا همیشه در خیابان بماند. رویکرد ما این است که کودک را جذب و او را توانمند کنیم زیرا کودک هیچ تقصیری در این روند ندارد.

خب باز هم به سوال اول بازمی‌گردیم؛ با توجه به اینکه طرح ساماندهی چندین بار اجرا شده است، آماری از کاهش کار کودک داشته‌اید؟

حبیب‌الله مسعودی‌فرید: الان خیلی زود است که بخواهیم در مورد آمار کاهش کار کودک صحبت کنیم و باید اشکالات این طرح را بگیریم تا اثرگذار باشد. نمی‌شود در دو هفته نتیجه‌گیری کرد.

حمید فراهانی خطاب به حبیب‌الله مسعودی‌فرید: به‌نظر من رویکرد شما کاملا امنیتی است و اصلا حمایتی نیست. اینکه چندین بچه را با زور و در شرایطی پر فشار و استرس سوار ماشین کنید و به مراکز بهزیستی ببرید و خارج از ظرفیت از آنها نگهداری کنید، اصلا رویکرد حمایتی و کودک‌محور نیست.

حبیب‌الله مسعودی‌فرید: خب به‌نظر شما خوب است که در خیابان رهایشان کنیم؟
از خردادماه امسال چند کودک شناسایی شده‌اند؟

حبیب‌الله مسعودی‌فرید: ۲۳۰ نفر

با توجه به اینکه آخرین گزارش‌ها از مراکز نگهداری نشان می‌دهد که این کودکان وضعیت خوبی ندارند، شرایط نگهداری از بچه‌ها در این مراکز به چه شکل است؟

هادی شریعتی: انجمن حمایت از حقوق کودکان به همراه چند ان‌جی‌اوی دیگر سه سال پیش به مدت ۸ ماه از مرکز یاسر بازدید کردند، من نیز در این بازدید حضور داشتم. در آن سال همکاری بهتری با سازمان‌های مدنی وجود داشت و ما با مدیر، مربیان و کودکان مرکز در تعامل بوده‌ایم. هر چند که ما با شیوه برخورد و همچنین ماهیت مرکز یاسر به دلیل فضای بسته آن به شدت مخالف بودیم اما در آن سال‌ها توانستیم بعضی از شرایط ناگوار مرکز را تغییر دهیم. وضعیت مرکز یاسر در آن سال به حدی فاجعه‌آمیز بود که یکی از مددجویان مرکز به قصد فرار از  دیوارهای بلند مرکز سقوط کرده و فوت شده بود. یا به هنگام مصاحبه و پر کردن برگه پذیرش کودکان کار از پسر بچه‌ای  ۸ ساله می‌پرسیدند که در خیابان چندبار به تو تجاوز شده است؟! رفتارها و سوال هایی که با اصول حرفه‌ای مددکاری و حقوق کودک کاملا در تعارض بود. مسئله بعدی محدودیت و محبوس بودن بچه‌ها بود که ازحاصل جریانی بود که فقر را در کنار جرم قرار داده بود و کودک کار را مجرم می‌دانست. دسترسی کودکان به حیاط محدود به یک یا دو ساعت بود. بچه‌ها اجازه هیچگونه تماسی با خانواده‌ها را نداشتند.

وضعیت مرکز یاسر در آن سال به حدی فاجعه‌آمیز بود که یکی از مددجویان مرکز به قصد فرار از  دیوارهای بلند مرکز سقوط کرده و فوت شده بود. یا به هنگام مصاحبه و پر کردن برگه پذیرش کودکان کار از پسر بچه‌ای  ۸ ساله می‌پرسیدند که در خیابان چندبار به تو تجاوز شده است؟! رفتارها و سوال هایی که با اصول حرفه‌ای مددکاری و حقوق کودک کاملا در تعارض بود.

نحوه جذب بچه‌ها در اکثر موارد شبیه به دستگیری بود و دستگیری لزوما به این معنی نیست که ما با یک دستبند و اسلحه سراغ کسی برویم. دستگیری می‌تواند با تهدید کلامی و ایجاد ترس و هراس باشد؛ به طوری که کودک ناچار تسلیم شرایط و وارد ماشین‌های بهزیستی شود. ما در آن سال و با همکاری مدیریت وقت اغلب این مشکلات را اصلاح کردیم اما حالا در حالی که ادعا می‌شود طرح جدید کارشناسی شده و نقاط ضعف سال‌های قبل را ندارد متوجه می‌شویم مرکز یاسر که بخش مهمی از این طرح محسوب می‌شود به مراتب وضعیت بدتری از آن سال‌ها دارد. ما در تلاشیم تا اجرای طرح ناکارآمد که با نگاه امنیتی اجرا می‌شود را متوقف کنیم اما در کمال ناباوری متوجه می‌شویم که ان‌جی‌او حامی در حال همکاری با این طرح است و در واقع به یک طرح ناکارآمد که با حقوق اولیه کودکان در تعارض است اعتبار بخشیده.

وضعیت در حدی است که مدیریت یاسر در مصاحبه‌ای عنوان کرده به‌ جز انجمن حامی و کلینیک آوای باران به هیچ‌کس اجازه ورود نمی‌دهیم. چه اتفاقی در حال رخ دادن است که بقیه ان‌جی‌اوها نباید ببینند؟ در جواب سوالی که خانم فردوس از آقای فرید درباره نتیجه اجرای این طرح پرسیدند باید بگویم که نتیجه این طرح همان عکس‌هایی است که خبرگزاری ایسنا از مرکز یاسر منتشر کرده است. حرف ما این است که سیستم‌های رفاه اجتماعی باید تقویت شوند. نقد ما به این رویکرد پلیسی به مسائل اجتماعی است. در حال حاضر به ما اجازه ورود نمی‌دهند و ما نمی‌دانیم در این مراکز چه می‌گذرد. این وضعیت را اصلا نمی‌شود با دیگر کشورها مقایسه کرد. اگر آقای فرید می‌گوید در کشورهای توسعه‌یافته کودک کار در سطح شهر نیست، به این معنی نیست که با این کودکان برخورد ضربتی شده است. به دلیل سیستم رفاهی و اقتصادی جامعه آنهاست. آقای فرید شما نه نتیجه درستی از این طرح دارید نه در جریان آسیب‌های حاصل از اجرای آن هستید.

ما در تلاشیم تا اجرای طرح ناکارآمد که با نگاه امنیتی اجرا می‌شود را متوقف کنیم اما در کمال ناباوری متوجه می‌شویم که ان‌جی‌او حامی در حال همکاری با این طرح است و در واقع به یک طرح ناکارآمد که با حقوق اولیه کودکان در تعارض است اعتبار بخشیده.

  روند شناسایی کودکان کار در خیابان به چه شکل است؟ با توجه به اینکه در آیین‌نامه ساماندهی کودکان کار و خیابان ذکر شده بهزیستی، وزارت کار، اداره اتباع، ان‌جی‌اوها و شهرداری باید در این روند همکاری و مشارکت داشته باشن و امنیت کودکان را تامین کنند. در همین میان یکی از مددکاران کلینیک آوای باران که مسئولیت جمع‌آوری این کودکان را به عهده دارد، می‌گفت از ۲۲ خرداد که طرح شروع شده، کودکان تا ما را می‌بینند فرار می‌کنند و ما مجبوریم قایم شویم و کمین کنیم تا بتوانیم آنها را بگیریم. قطعا در این روند کودکان با رضایت وارد ماشین‌ها نمی‌شوند و با استفاده از زور و برخورد آنها را می‌برند. چه توضیحی برای این نوع برخورد با کودکان دارید؟

حبیب‌الله مسعودی‌فرید: تمام تلاش ما بر این است که کودکان با رضایت خودشان جذب شوند اما مواردی هم پیش می‌آید که شرایط برای گرفتن رضایت بچه‌ها مهیا نیست.

حمید فراهانی:  وقتی کودک شناسایی نشده و مشخص نیست چه وضعیتی دارد چطور او را با خشونت به داخل ماشین‌ها می‌برید؟

حبیب‌الله مسعودی‌فرید: وقتی یک کودک ساعت ۱۱ شب به بعد تنها در خیابان باشد به این معنی است که سرپرست درستی ندارد و از امنیت لازم برخوردار نیست.

لزوما این کودکان ساعت ۱۱ شب به بعد توسط کلینیک آوای باران جمع‌آوری نمی‌شوند و ساعت‌های مختلفی است که شامل روز هم می‌شود.

حبیب‌الله مسعودی‌فرید: به هر حال ما باید نظارت بیشتری داشته باشیم ولی من با چندنفر از این بچه‌ها که صحبت کردم می‌گفتند در رضایت کامل ما را به اینجا آورده‌اند و حتی به ما کیک هم دادند.

پس موافق هستید که نظارت کافی بر شناسایی این کودکان وجود ندارد؟

حبیب‌الله مسعودی‌فرید: به هر حال ضعف‌ها و کاستی‌هایی هم وجود دارد و ما باید نظارت را بیشتر کنیم.

حمید فراهانی: به‌نظر من این فرآیند حتی اگر کارآمدی درونی داشته باشد، یعنی از جذب تا آخر به درستی انجام شود، به هیچ عنوان اثربخش نیست، حتی کار کودک پنهان تولید می‌کند. اگر بهزیستی اقدامات پیشگیرانه در حوزه آسیب‌های اجتماعی انجام می‌داد و همزمان اقدامات تسکینی داشت می‌شد تا حدودی عملکرد بهزیستی را پذیرفت.

حبیب‌الله مسعودی‌فرید: به هر حال خدماتی برای این افراد در نظر گرفته شده و مستمری می‌گیرند؛ هرچند ممکن است در حد کفایت نباشد.
اگر رویکرد شما توانمندسازی است، با این طرح چه تناسبی دارد؟ مگر نمی‌شود در فرآیندی خارج از دستگیر کردن این کودکان و ایجاد شرایطی پراسترس آنها را توانمند کرد؟ ضمن اینکه به‌نظر می‌رسد وقتی کودک یک خانواده دستگیر می‌شود و گروهی برای بازدید از منزل می‌روند، قطعا مورد اعتماد خانواده قرار نمی‌گیرند و طبیعتا اطلاعاتی که داده می‌شود نمی‌تواند مبنای ارائه خدمات باشد.

فاطمه اشرفی: این سوال شما را باید مسئولین تصمیم‌گیرنده پاسخ دهند که برای اجرای طرح‌های ساماندهی از چه ابزارهایی استفاده می‌کنند، اما نکته جالبی که باید در پاسخ به سوال شما بگویم این است که اتفاقا همکاران ما در شناسایی خانواده‌ها و در تعامل با آنها با کمترین میزان بی‌اعتمادی و پاسخ‌های انحرافی از سوی خانواده‌ها روبه‌رو بوده‌اند و این موفقیت را مرهون انتخاب رویکرد و برنامه‌ریزی‌هایی می‌دانیم که دارای پشتوانه کارشناسی و تجربی عمیق در تعامل با جامعه مهاجرین و پناهندگان هم در ایران و هم در افغانستان است که تقریبا اکثریت به اتفاق کودکان کار را ما تشکیل می‌دهند.

به هر حال انجمن حامی تصمیم گرفته که در این طرح دولتی همکاری کند.

حبیب‌الله مسعودی فرید: اشکالش کجاست خانم فردوس؟

اشکال در اینجاست که چرا باید این کودکان به این شکل و با زور جذب مراکز شوند و تحت فشار و استرس از خانواده آنها پایش اطلاعات صورت بگیرد؟

فاطمه اشرفی: من به شما اطمینان می‌دهم اولا در طرح جاری کمترین میزان خشونت و زور به کار رفته است و ثانیا هیچگونه فشار و استرسی به خانواده برای اخذ اطلاعات وارد نشده است. به شما پیشنهاد می‌کنم نه براساس حدس و گمانه زنی‌ها و برداشت‌های شخصی بلکه براساس واقع‌نگری‌های موجود یک بار با تیم همکاران ما همراه شوید تا از نزدیک گفتگو و تعامل با خانواده ها را تجربه کنید.

هادی شریعتی: مسئله این است که ان‌جی‌اوی حامی به این طرح بهزیستی اعتبار داده است و آقای فرید دائما در مصاحبه‌هایشان می‌گویند ما این طرح را با همکاری ان‌جی‌اوها انجام داده‌ایم؛ در حالی که تنها ان‌جی‌اوی حامی است و کلینیک آوای باران.

آیا ان‌جی‌اوی حامی منابع کافی مادی و انسانی برای بازدید از منازل و توانمندکردن خانواده‌ها دارد؟

فاطمه اشرفی: قطعا یک پشتوانه نیرو و منابع انسانی مجرب و مطلع در این حوزه تخصصی را بعد از دو دهه تلاش مستمر و هدفمند در حوزه مهاجرین و پناهندگان را به همراه داریم اما برای پیشبرد اجرایی طرح  منابعی هم از سوی مراجع ذیربط در اختیارمان قرار گرفته است.

هادی شریعتی: روش‌های دیگری نیز وجود دارد که نیازی به همکاری با نهاد دولتی و موجه جلوه دادن فعالیت غیرحرفه‌ای آنها نیز  نداشت. همان طور که ما چند سال پیش به عنوان یک نهاد نظارتی با مرکز یاسر در ارتباط بودیم و در آن زمان واقعا شرایط یاسر به مراتب بهتر شده بود؛ اما حالا و طبق گفته مسئولین در مرکز یاسر و بعثت ترخیص کودکان از مرکز را شما انجام می‌دهید و این برای یک نهادی مدنی فاجعه است‌.

فاطمه اشرفی: به نظرم در گام اول شما باید چارچوب استقلال در تصمیم گیری‌ها و سیاست‌گذاری‌های سازمانی و داخلی سازمان‌های غیر دولتی را به رسمیت بشناسید و از متولی‌گری در تصمیم و اقدام سایر سازمان‌ها دست بردارید و ثانیا اظهار نظر غیر مسئولانه مسئول مرکز نگهداری یاسر را علیرغم اینکه رسما پیگیری کرده و خواهیم کرد را از سر عدم اشراف به قوانین و مقررات جاری در کشور می‌دانیم که اصولا یک امر حاکمیتی در تعیین سرنوشت یک کودک را به هیچ نهاد غیر دولتی نمی‌سپارند.

هادی شریعتی: به هر حال ما منتقد شما هستیم. چون با شکایتی که از این طرح در هیئت‌عمومی طرح کرده‌ایم قرار بود فرمانداری به‌عنوان یک نهاد سیاسی کنار گذاشته شود اما وقتی ان‌جی‌اویی پشت این طرح است، عملا گرفتن دستور موقت توقف طرح برای ما دشوارتر می‌شود. مسئله بعدی اینکه خانم اشرفی شما در این مدت هیچ مصاحبه یا گفتگوی شفافی در مورد علت و شیوه همکاری‌تان نداشته‌اید و این روند همکاری پر از ابهام بوده است.

با شکایتی که از این طرح درهیئت‌عمومی طرح کرده‌ایم قرار بود فرمانداری به‌عنوان یک نهاد سیاسی کنار گذاشته شود اما وقتی ان‌جی‌اویی پشت این طرح است، عملا گرفتن دستور موقت توقف طرح برای ما دشوارتر می‌شود.

فاطمه اشرفی: شما حق دارید منتقد باشید و حق انتقاد شما و هیچ‌کس دیگر را نمی‌توان سلب کرد اما در این رابطه هر رسانه‌ای قبل و حین اجرای طرح با من تماس گرفته پاسخگو بوده‌ام.

ان‌جی اوی شما به خاطر مشارکت در طرح جمع‌آوری کودکان کار و خیابان از طرف شبکه یاری لغو عضویت شد. در این باره هم توضیح دهید.

فاطمه اشرفی: موضوع جریان‌سازی رسانه‌ای که نسبت به لغو عضویت حامی از شبکه اتفاق افتاد یک جریان سازی هدفمند، غیر اخلاقی و غیر منصفانه علیه حامی بود. گروهی که امروز به نام شبکه فعالیت می‌کنند بیش از آنکه یک گروه رسمی و قانونی باشند، یک گعده دوستانه و فاقد چارچوب‌های قانونی و رسمی است و کناره‌گیری اختیاری حامی از این مجموعه نیز قبلا به اطلاع مسئولین گروه یاریگران همدل که تحت نام شبکه کار می‌کنند رسانیده شده بود و اقدام دوستان هم از جنس سالبه به انتفاع موضوع بود. مستندات موجود در این رابطه کاملا گویا و موجود است و به نظرم شما در این رابطه به افراد مسئول گروه مذکور مراجعه و درخواست مستندات را کنید و اگر حامی تاکنون سکوت کرده است صرفا به خاطر جلوگیری از بروز آسیب‌هایی است که می‌تواند تنش های داخلی بر پیکره نحیف نهادهای مدنی در کشور وارد کند. در عین حال حامی از جمله سازمان‌های هیات موسس شبکه واقعی بوده است که درخواست تاسیس  به وزارت کشور داده بودند که بعد از برخوردهای آمرانه و خارج از اصول شبکه‌داری و احترام متقابل به استقلال سازمان‌های عضو که رخ داد، طی نامه رسمی به وزارت کشور در تاریخ ۱۱ خرداد ۹۸، عضویت در هیات تاسیس را نیز پس گرفتیم؛ اما اینکه بعد از مدت‌ها تعدادی از سازمان‌ها به هر دلیل جلسه می‌گذارند و لغو عضویت حامی را از مجموعه‌ای غیر قانونی اعلام می‌کنند در جای خود قابل بررسی و نقد  است.

موضوع جریان‌سازی رسانه‌ای که نسبت به لغو عضویت حامی از شبکه اتفاق افتاد یک جریان سازی هدفمند، غیر اخلاقی و غیر منصفانه علیه حامی بود. گروهی که امروز به نام شبکه فعالیت می‌کنند بیش از آنکه یک گروه رسمی و قانونی باشند، یک گعده دوستانه و فاقد چارچوب‌های قانونی و رسمی است و کناره‌گیری اختیاری حامی از این مجموعه نیز قبلا به اطلاع مسئولین گروه یاریگران همدل که تحت نام شبکه کار می‌کنند رسانیده شده بود و اقدام دوستان هم از جنس سالبه به انتفاع موضوع بود.

 هادی شریعتی: خانم اشرفی شما می‌گویید مرکز یاسر بعد از اعتراض شما به نحوه برخورد با کودکان مانع حضورتان شده است. پس چطور می‌شود به این ساختار دوباره اعتماد کرد و چرا با وجود این مسئله همچنان همکاری با آنها را ادامه می‌دهید؟

فاطمه اشرفی: آقای شریعتی انتخاب روش‌ها کاملا اختصاصی است. شما حق نقد دارید اما حق دخالت در تصمیم‌گیری‌های داخلی سازمان‌ها را در هر شرایطی ندارید. قطعا ارزیابی‌های داخلی و کارشناسی ما برای احساس اصلاح سیاست‌ها و روش‌های دولت در برخورد با موضوع کودکان کار بوده است که ما را به این همکاری ترغیب کرده است. همانگونه که در بسیاری امور سازمانهای غیر دولتی ترجیح داده اند به جای دور نشستن  و صرفا منتقد بودن برنامه های دولتی به میدان بیایند و با حضورشان برنامه های دولت را جهت دهند و اصلاح کنند.

هادی شریعتی: موضوع مداخله در امور داخلی یک ان‌جی‌او نیست که قطعا هیچ‌کسی خارج از سازمان شما حق چنین مداخله‌ای را ندارد. مسئله آسیبی است که شما با همکاری‌تان به حقوق کودک و سازمان‌های مدنی حامیان کودکان می‌زنید. ما اینجا در مورد اختلاف نظر در شیوه آموزش کودکان صحبت نمی‌کنیم؟ الان مسئله حقوق کودک و حفظ حقوق انسانی کودکان کار است. حقوق کودک و تلاش‌هایی که این سال‌ها برای احقاق آن صورت گرفته یک مسئله داخلی سازمانی نیست.

راهکار غیرتهاجمی برای مقابله با کار کودک چیست؟

حمید فراهانی: موضوع از این قرار است که گفتارهایی که ذیل کارآمدی خودشان را تعریف می‌کنند، مبتی بر بازار آزاد هستند و همه‌چیز بر پایه مبادلات است. وقتی تمام روندهای سیاسی و اقتصادی ما خصوصی‌سازی و تعدیل و فرودست‌سازی است، این اقدامات خرده‌کاری است. وقتی گفته می‌شود ساماندهی کودکان کار یعنی مسئله دولت کودکان کار است. هیچ‌کس نمی‌پرسد این کودکان را چه ساختاری بی‌سامان کرده است؟ منتها می‌بینیم هیچ‌کسی با این کاری ندارد و روز به روز با فقر بیشتر مواجهیم. بنابراین این طرح‌ها بیشتر تبلیغاتی است و اثرات بسیار بدی بر این کودکان می‌گذارد. این رسما بازداشت کودکان و گروگان‌گیری آنهاست. من بسیار متاسفم که یک کلینیک مددکاری دستگیری کودکان را به عهده گرفته و از مردم می‌خواهم با مطالبه‌گری جلوی این طرح را بگیرند.

وقتی گفته می‌شود ساماندهی کودکان کار یعنی مسئله دولت کودکان کار است. هیچ‌کس نمی‌پرسد این کودکان را چه ساختاری بی‌سامان کرده است؟ منتها می‌بینیم هیچ‌کسی با این کاری ندارد و روز به روز با فقر بیشتر مواجهیم.

هادی شریعتی: ما معتقدیم آنچه که باید با آن مقابله شود کار کودک است و نه کودک کار! اقدامات پلیسی و قضایی هیچ نتیجه مثبتی به همراه نخواهد داشت. توصیه می‌کنیم با بسترهای ایجاد کننده کار کودک مبارزه کنید. با اقتصاد فلج و  بازاری که نیروی کار ارزان را می‌بلعد و استثمار می‌کند باید برخورد کرد. باید جامعه‌ای که چشم بر حقوق کارگران، مهاجرین و حاشیه‌نشینان می‌بندد را آگاه کرد. در زمینه رفاه اجتماعی اقشار کم درآمد برنامه‌ریزی‌های کلان‌تری داشت و به جای راندن متخصصین از دانش آنها در حل این آسیب رو به افزایش استفاده کرد. اگر بودجه و نیرویی که این چند سال صرف طرح ساماندهی شده بود را در جهت تقویت رفاه اجتماعی، سیستم‌های حمایتی مثل بیمه و … قرار می‌دادیم بدون شک  امروز دور این میز این بحث‌ها به شکل دیگری مطرح می‌شد.  اگر با زیست کودکان کار آشنا باشید قطعا می‌دانید آنها دائما در این جامعه قربانی می‌شوند و با اجرای این طرح ترس و وحشت مضاعفی را به آنها تحمیل می‌کنیم .ما  از هر اقدامی که منجر به توقف این طرح شود استقبال می‌کنیم و انجمن حمایت از حقوق کودکان همه توان خود را برای جلوگیری از این طرح به کار خواهد بست.

فاطمه اشرفی : قطعا نقدهای فراوانی در سیاستگذاری‌ها و برنامه‌های اجرایی دولت در برخورد با پدیده‌های اجتماعی خرد و کلان از جمله پدیده کودکان کار و خیابان وجود دارد و همینطور قطعا بخش‌های قابل توجهی از روند رو به رشد این پدیده اجتماعی به ناکارآمدی سیاست‌های اجتماعی و اقتصادی در کشور و نبود رویکرد «مساله محوری» و «الزام توجه به نگرش های کارشناسی» و نیز «فقدان برنامه‌هایی با رویکرد آینده‌پژوهی» است اما در عین حال تمام دلایل برشمرده در بالا این اجازه را به ما نمی‌دهد که تا اصلاح تمام این ناکارمدی‌ها سکوت کنیم و در برابر خشونت‌های غیر قابل انکاری که هر لحظه و ساعت در شبانه روز به کودکان در محیط‌های ناسالم کار و خیابان‌ها وارد می‌شود، منفعل بمانیم و شاهد قربانی‌شدن هر چه بیشتر کودکان کار باشیم. حوزه رفاه اجتماعی در کشور جدی‌ترین نقش را در انحراف از برنامه‌های حمایتی از کودکان دارد که در اینجا باید پاسخگویی مناسبی را داشته باشد.

پل‌دختری‌ها هنوز روی خوش ندیده‌اند/ از مهاجرت تا شیوع بیماری‌های عفونی

«گل و لای‌ها خشک شده و گرمای زیاد هوا باعث گرد و غبار بسیار زیادی شده است. دمای هوا در پل‌دختر بسیار بالاست و تا ۵۰ درجه هم می‌رسد به همین دلیل گردو خاک بسیار زیاد است و بیماری‌های عفونی بین کودکان بسیار شیوع پیدا کرده است.»فاطیما
فردوس: ۷۸ نفر فوت کردند، بیشتر از هزار و ۱۰۰ نفر مصدوم شدند و زندگی چندین میلیون نفر را تحت تاثیر قرار داد؛ یک سیل ویرانگر در فروردین‌ماه امسال. سیلی که شهرهای زیادی را درگیر و خسارت‌های جبران‌ناپذیری را وارد کرد. حالا سه ماه گذشته و از آن هیاهو و کمک‌ها و وعده و وعیدها تنها ویرانی باقی‌ مانده است. یک ویرانی تکرارشده در بم، کرمانشاه، .. و حالا خوزستان، لرستان، گلستان و شهرهای دیگری که سیل تا مرز ویرانی آنها را کشانده است. سه ماه گذشته و دیگر نه خبری از کمک‌های مردمی است، نه نیروهای امدادی، نه تقلا برای حل مشکلات و نه وعده و وعیدهای به سرانجام رسیده. سه ماه گذشته و جز یک ویرانی و اندک فعالیت‌هایی برای خالی نبودن عریضه، باز هم ویرانی عظیم‌تری تکرار شده است.

همه‌چیز بسیار کند است
تورج نصیری یکی از افرادی است که از ابتدای سیل پل‌دختر در منطقه حضور داشته و حالا بعد از نزدیک به ۳ ماه روند تغییرات را روایت می‌کند و به «خبرآنلاین» می‌گوید: «در حال حاضر بعد از حدودا ۳ ماهی که از سیل گذشته، شهر پل‌دختر را تمیز کرده‌اند و بنیاد مسکن اصفهان برای پل‌دختر مقیم شده و مشغول بررسی و کارشناسی خانه‌هاست. یک‌سری از خانواده‌ها وام گرفته‌اند که ۷۰ میلیون است و ۴۰، ۵۰ میلیون آن وام است و مابقی بلاعوض است تا در زمینه‌های معیشتی استفاده شود. روند کار بسیار کند است اما به هر حال فعالیت‌هایی در حال انجام است. شهرداری برای ترمیم شهر وارد عمل شده و در حال تعمیر مسیرها و آسفالت‌هاست و کارهایی از این دست انجام می‌شود. خانه‌هایی که باید کاملا تخریب می‌شد، تخریب شده و بعضی خانه‌ها را هم دیده‌ام که در حال طراحی فونداسیون آن هستند. با این حال باید تکرار کنم که روند فعالیت‌ها بسیار کند است و گرمای زیاد در پل‌دختر به این کندی افزوده است.»
مدرسه‌ها باز شود، خانواده‌ها کجا بروند؟
زمانی که سیل آمد بسیاری از خانواده‌ها مجبور به زندگی در چادر شدند چون خانه‌ها و حتی زمین‌هایشان کاملا تخریب شد؛ نصیری هم در تایید این ماجرا می‌گوید: «اما الان چادرها را جمع کرده‌اند و خانواده‌ها را در مدارس و قسمت‌هایی از مسکن مهر اسکان داده‌اند تا مدرسه‌ها شروع شود. البته مشخص نیست که بعد از بازشدن مدرسه‌ها چه برنامه‌ای برای اسکان خانواده‌هایی دارند که در مدارس زندگی می‌کنند. در مورد تحصیل دانش‌آموزان این منطقه هم امتحانات داخلی برگزار و تمام شد. برای دانش‌آموزان سال آخر دبیرستان هم کلاس‌های جداگانه برگزار کردند و معلم از تهران آمد تا برای امتحان نهایی و کنکور آماده شوند. علاوه بر این برای دانش‌آموزان سال آخر سهمیه ۵ درصدی در نظر گرفتند که این سهمیه مربوط به همان دانشگاه لرستان است. برای دانش‌آموزانی هم که نتوانستند نمره مناسبی بگیرند قرار شد در دو نوبت آزمون جبرانی گرفته شود.»
فقط می‌گویند خانه‌ها را می‌سازیم! کی؟ معلوم نیست
سیل تمام کتاب‌های درسی دانش‌آموزان را برده بود و نگرانی اصلی این بود که امتحان‌هایشان چه می‌شود؟ «کتاب‌ها و دفاتر بسیاری از دانش‌آموزان را آب برد و من شاهد بودم که برای اکثرشان جزو و کتاب فرستادند. خیلی از خانواده‌ها بودند که خانه‌هایشان در حاشیه رود بود و کاملا تخریب شد. برای این افراد هم در شهر مکان‌هایی را در نظر گرفتند تا مسکن ساخته شود؛ اما اینکه چه زمانی این خانه‌ها ساخته شود اصلا مشخص نیست. خانه‌هایی هم در سطح شهر بود که بنیاد مسکن اعلام کرد باید تخریب شود و الان در حال بازسازی آن هستند اما وضعیت خانه‌های کاملا تخریب‌شده مشخص نیست و فقط گفته‌اند می‌سازیم. در واقع تا کنون اقدام به ساخت خانه‌ای نکرده‌اند و نمی‌شود در کوتاه‌مدت منتظر تکمیل خانه‌ای باشیم. در حال حاضر هم هیچ کمکی از دیگر شهرها نمی‌آید و همان اوایل بود که سیل کمک‌ها به ما می‌رسید. آب شرب منطقه وصل شده ولی افت فشار به‌خاطر گرمای زیاد وجود دارد.»
قیمت سرسام‌آور اجاره‌ها و مهاجرت از پل‌دختر
قیمت بالای خانه و اجناس اما مهم‌ترین مسئله پل‌دختر است. «در مورد مواد خوراکی و تغذیه هم یک مقداری قیمت اجناس بالاست اما هست. اجاره و رهن خانه‌ها هم سرسام‌آور شده و در چند ماه اخیر سه برابر شده است؛ تا جایی که بسیاری از خانواده‌ها از پل‌دختر رفته‌اند. تا قبل از این سیل هم پل‌دختر در محرومیت کامل بود؛ الان که دیگر هیچ. بسیاری از افراد شغل‌هایشان را از دست دادند و مجبور شدند بروند؛ به‌خصوص اجاره‌نشین‌ها. جاده پل‌دختر به کرمانشاه هم که به‌خاطر تخریب پلی کنار روستای بابازید تخریب شده بود، صاف شده اما همچنان خاکی و خطرناک است. جاده پل‌دختر به خرم‌آباد هم بسیار خطرناک است. شاید هلال‌احمر هم کمک کرده باشد اما اینکه به چه کسی تحویل داده‌اند مشخص نیست. الان وضعیت طوری است که باید آشنا داشته باشی تا بتوانی چیزی را به دست بیاوری.»
آن‌طور که نصیری می‌گوید: «در مورد خدمات درمانی هم همان روزهای سیل تمام خدمات درمانی پل‌دختر رایگان شده بود و سپاه استان کرمانشاه بیمارستان صحرایی زده بود و ارتش هم اقداماتی انجام می‌داد. تا یک مدتی هم اکثر خدمات رایگان و خوب بود اما بعد از مدتی به روال عادی بازگشت.»
تمام شهر را گرد و غبار گرفته است/ شیوع بیماری‌های عفونی
آرام نصیری هم یکی دیگر از داوطلبان مردمی است که در زمان وقوع سیل، مسئول پخش کمک‌های مردمی بوده است. «شهر تا حدودی تمیز شده اما همچنان پاکسازی نشده است. گل و لای‌ها خشک شده و گرمای زیاد هوا باعث گرد و غبار بسیار زیادی شده است. دمای هوا در پل‌دختر بسیار بالاست و تا ۵۰ درجه هم می‌رسد به همین دلیل گردو خاک بسیار زیاد است و بیماری‌های عفونی بین کودکان بسیار شیوع پیدا کرده است. تعدادی از خانواده‌ها در مدارس اسکان داده‌ شده‌اند و مابقی در خانه‌های مسکن مهر اما امکانات به شدت ضعیف است. نه یخچال هست نه گاز و دیگر وسایل ابتدایی برای زندگی. البته به تازگی پک‌هایی شامل یخچال و فرش و .. در حال ارسال است که آن هم به همه داده نمی‌شود و کاملا گزینشی است.»
اجاره و رهن خانه‌ها هم سرسام‌آور شده و در چند ماه اخیر سه برابر شده است؛ تا جایی که بسیاری از خانواده‌ها از پل‌دختر رفته‌اند. تا قبل از این سیل هم پل‌دختر در محرومیت کامل بود؛ الان که دیگر هیچ. بسیاری از افراد شغل‌هایشان را از دست دادند و مجبور شدند بروند؛ به‌خصوص اجاره‌نشین‌ها.

این داوطلب می‌گوید: «تعداد کمی از خانه‌ها را که کاملا تخریب نشده بود تعمیر کرده‌اند اما فضای شهری همچنان بازسازی نشده و هر روز گروه‌های مردمی با کمک شهرداری اقدام به تعمیر شهر می‌کنند. در واقع امکانات انقدر ضعیف است که بسیاری از خانوده‌ها از پل‌دختر رفته‌اند. وضعیت تحصیل بچه‌ها هم که اصلا مشخص نیست. دختر من کلاس سوم بود و بعد از عید دیگر مدرسه نرفت؛ حتی امتحان هم نداد و نمی‌دانم کلاس چهارم را چطور می‌خواهد شروع کند؟ همه‌چیز خیلی خیلی کند است و نمی‌دانیم قرار است چه اتفاقی بیفتد و اصلا معلوم نیست برنامه‌شان برای رسیدگی به وضعیت بغرنج پل‌دختر چیست؟»
نامه‌ای برای آزادی ۵ میلیون دلار
کمک‌های مردمی و هجوم گروه‌های مختلف برای کمک، به همان یک ماه اول حادثه سیل ختم شد و حالا دیگر هیچ خبری نیست؛ وعده و وعیدهای مسئولین هست اما لیست‌کردن اقداماتی که توانسته باشد تاثیر مثبتی بر سیل‌زده‌ها بگذارد، به تعداد انگشتان دست هم نمی‌رسد. فشارهایی که از داخل و خارج وارد می‌شود و ضرر آن تنها به سیل‌زده‌ها می‌رسد. مصداق آن این است که بیش از ۵ میلیون دلار برای کمک به سیل‌زدگان جمع‌آوری شده اما امکان انتقال آن به داخل ایران وجود ندارد. در همین میان نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل با هدف ایجاد کانال مالی برای ارسال کمک‌های بشردوستانه بین‌المللی نوشته شده است تا این محدودیت‌ها برداشته شود و این مبلغ بتواند به سیل‌دیده‌ها کمک کند.
علاوه بر این هیئت وزیران در جلسه ۲ تیر ۱۳۹۸ به‌پیشنهاد وزارت کشور و تأیید سازمان برنامه و بودجه کشور با تخصیص مبلغ ۳۹ هزار و ۲۱ میلیارد ریال به‌صورت تملک دارایی سرمایه‌ای از محل منابع ماده (۱۰) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت موضوع بند (م) ماده (۲۸) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۲) برای بازسازی بخش‌های خسارت‌دیده ناشی از سیل سال ۱۳۹۸ در سطح ملی و استان‌های حادثه‌دیده کشور موافقت کرد.

تمدید قرار بازداشت صبا کردافشاری و ضرب و شتم یاسمن آریانی در زندان قرچک


خبرگزاری هرانا – قرار بازداشت صبا کردافشاری، فعال مدنی به مدت سه ماه و نیم تمدید شد. از طرفی یاسمن آریانی، دیگر فعال مدنی بازداشتی روز یکشنبه توسط زندانیان متهم به جرایم خشن در زندان قرچک ورامین مورد حمله قرار گرفت و از ناحیه کتف آسیب دید. صبا کردافشاری از تاریخ ۱۱ خرداد و یاسمن آریانی از تاریخ ۲۱ فروردین در زندان قرچک ورامین در بازداشت بسر می‌برند.

دست‌کم پنج تن از شهروندان کُرد توسط نیروهای امنیتی در مریوان بازداشت شدند

دست‌کم پنج تن از فعال مدنی، محیط زیستی و از اعضای انجمن سبز چیا توسط نیروهای امنیتی در مریوان بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج منتقل شدند.

۱۳۹۸ تیر ۲۱, جمعه

Continued Arrest of Maryam Mohammadi, a Women’s Rights Activist

Maryam Mohammadi, a women’s rights activist arrested by security forces at her home in Garmsar, was transferred to Section 209 of the Ministry of Intelligence at Evin Prison. The case of this “Neda-e Zanan Iran” (“The Voice of Iranian Women”) member is being investigated in the Second Branch of the Evin Prosecutor’s Office. Akram Nasirian and Nahid Shaghaghi, two other members of the organization, were previously arrested by

۱۳۹۸ تیر ۱۸, سه‌شنبه

آسیب های دو برابری کودک همسری در عصر جدید / سالانه 15میلیون کودک ازدواج می کنند

۱۳۹۸/۰۴/۱۶
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری برنا؛ هر ساله در سراسر جهان حدود 15 میلیون دختر، قبل از تولد 18 سالگی‌شان ازدواج می‌کنند که بعضی اوقات این افراد 6 تا 8 ساله هستند. هر دقیقه 28
کودک در جهان ازدواج می‌کنند؛ کودک همسری در بسیاری از کشورها رواج دارد و آسیب‌های آن در کشورهای در حال توسعه بیشتر است. در کشور ما هم کودک همسری همچنان یک آسیب مهم برای دخترانی است که حق کودکی از آنها گرفته می‌شود.ثریا عزیزپناه، فعال کودک، با بیان اینکه کودک همسری در عصر جدید صدمات بیشتری از دوره‌های قبلی دارد، تأکید کرد:
«خانواده‌های ایرانی در عرض پنجاه سال اخیر به دلایلی مانند مهاجرت، جا به جایی و میل به استقلال طلبی تحول عظیمی را پشت سر گذاشته اند. در شرایط کنونی جامعه الگوی «خانواده گسترده» که به خانواده‌ای اطلاق می شود که اعضاى آن بیش از دو نسل از افراد را در برمى‌گیرند، از بین رفته و جای آن را «خانواد هسته‌ای» که متشکل از زن و شوهر و فرزندان است گرفته است. این مسئله باعث شده کودک همسری بیشتر از گذشته دردناک باشد زیرا در خانواده گسترده‌ای که در گذشته وجود داشت میزان مسئولیت‌هایی که یک کودک همسر قبول می‌کرد خیلی کمتر بودند. پخت و پز و سایر کارهای خانه جزو مسئولیت‌های کودک نبودند، شاید مسئولیت فرزندآوری را به عهده داشت ولی فرزندپروری را به تنهایی انجام نمی‌داد و سایر اعضای خانواده گسترده در این زمینه به او کمک می‌کردند. سه نسل در کنار هم زندگی می‌کردند، بنابراین در این شرایط خانواده دارای ارزش‌هایی بود که مسئولیت‌ها بین افراد مختلف تقسیم می‌شد.»
وی ادامه داد: «در شرایط کنونی که شرط اصلی ازدواج این است که دختر و  پسر جدای از خانواده‌ها با هم زندگی کنند که حجم مسئولیتی که یک کودک همسر باید قبول کند خیلی زیاد می‌شود. وقتی این کودکان در ازدواج به حال خودشان رها می‌شوند با توجه به اینکه آمادگی و مهارت مسئولیت‌پذیری ندارند و صلاحیت فرزندپروری در آنها رشد پیدا نکرده همین صدمات جبران ناپذیری را به آنها از نظر جسمی و روحی می‌زند.»
سرنوشت دختربچه های ازدواج کرده
عزیزپناه در مورد آسیب‌های کودک همسری دختران گفت: «مسئله‌ای که از قلم انداخته شده و اهمیت ویژه‌ای دارد به خطر انداختن آینده کودکان است. کودکان از نظر روحی، روانی و جسمی آماده به دوش کشیدن بار زندگی نیستند ولی مجبور می‌شوند آن را قبول کنند.»
وی با بیان اینکه ازدواج کودکان فرصت‌سوزی است، تصریح کرد: «زمانی که کودکان مجبور می‌شوند ازدواج کنند فرصت‌های زندگی را از دست می‌دهند که یکی از مهمترین آنها فرصت تحصیل است. وقتی یک فرد نتواند به مدرسه برود و مدارج علمی را طی کند، از دست‌یابی به مهارت‌هایی که می‌توانند به او کمک کنند تا از چرخه فقر خارج شود محروم می‌شود.  چرخه معیوبی که در این زمینه به حرکت در می‌آید این است که این کودکان خود صاحب کودکانی می شوند که نیاز به مراقبت دارند.»
طلاق زود هنگام کودک همسران
عزیزپناه با اشاره به اینکه مشکلاتی که دختران کودک همسر دارند باعث می‌شوند که بسیاری از آنها در سال‌های اول ازدواج طلاق بگیرند، افزود: «بسیاری از کودکانی که در این ازدواج‌ها به دنیا می‌آیند تک والد بزرگ می‌شوند. حتی اگر هم خانواده پا بر جا بماند با توجه به اینکه مادرانی که آنها را پرروش داده‌اند مهارت‌های فرزندپروری را نداشته‌اند به احتمال زیاد آینده خوبی در انتظار این فرزندان نیست. تعداد قابل توجهی از فرزندان مادران کودک همسر سر از رفتارهای بزهکارانه و زندان در می‌آورند.»
ضربه کودک همسری به جسم دختران
وی ادامه داد: «بخشی از تبعاتی که به دختران کودک همسر وارد می‌شود به داده‌های علم پزشکی باز می‌گردند. زمانی که فرد یک تجربه جنسی زودهنگام، بارداری زودهنگام و زایمان زودرس داشته باشد از نظر جسمی صدمات جبران ناپذیری را متحمل می‌شود. جسم یک دختر کودک همسر برای بسیاری از تجربیات که پشت سر می‌گذارد، آماده نیست.»
قانون سن ازدواج نیاز به بازنگری دارد
 این فعال کودک با بیان اینکه در تغییر قوانین باید به تغییرات اجتماعی توجه کرد، اظهار کرد: «بسیاری از این کودک همسری‌ها اختیاری نیستند و دختران به زور مجبور به ازدواج می‌شوند. در کشور ما سن ازدواج دختران 13 است، این قانون نیاز به تجدیدنظر جدی دارد و باید سن را به 15 تا 18 سال رساند. در این شرایط روشنگری و بازنمایی شرایط اجتماعی دختران کودک همسر برای قانونگذاران و کسانی که مسئولیتی به عهده دارند باعث می‌شود تلاش بیشتری برای تغییر شرایط بکنند. باید موانع و مشکلات اقتصادی و اجتماعی که باعث کودک همسری می‌شوند از میان برداشته شوند.»
آسیب های کودک همسری پسران
عزیزپناه با تأکید بر اینکه وقتی راجع به ازدواج زودرس صحبت می‌کنیم نباید پسران را هم از قلم انداخت، گفت: «در بسیاری از این ازدواج‌ها پسربچه‌هایی هستند که وادار به ازدواج می‌شوند. این مسئله به دلایلی مختلفی صورت می‌گیرد که یکی از آنها آداب و رسومی است که در مناطق مختلف کشور وجود دارد. کودک همسری برای پسران هم تبعات سختی را به همراه دارد. به‌صورت عرفی وقتی یک پسر مجبور می‌شود که مسئولیت زندگی را بر عهده بگیرد باید نان آوری کند و تن به کارهای سختی بدهد. پسران هم در سنین پایین آمادگی قبول چنین بار سنگینی را ندارند.»

نباید اجازه داد برخی مشکلات حوزه زنان تبدیل به مسائل سیاسی شود/ وزارت بهداشت دختر زیر 13 سال را کودک می‌داند

۱۳۹۸/۰۴/۱۶
«معصومه ابتکار»، معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده، در گفت‌وگو با خبرنگار برنا، در خصوص «اقدامات معاونت زنان برای دختران» گفت
: به عنوان معاونت زنان برای مشکلات، شرایط و مطالبات دختران، برنامه‌ریزی‌هایی داریم و کارگروه تخصصی در مورد موضوع دختران شکل داده‌ایم و ابعاد مختلف مسایل را در نظر بگیریم. او ادامه داد: از نظر حقوقی یکی از مشکلات جدی دختران را ترک تحصیل، عدم دسترسی به تحصیلات ابتدایی و بازماندگانی از تحصیل می دانیم
و در این زمینه با وزارت آموزش و پرورش کارهای مشترک و خوبی انجام دادیم. با همکاری برخی از استان‌ها و تشکل‌های مردم نهاد مدارسی خاصِ دختران بازمانده از تحصیل ایجاد شده است و این آمادگی را  داریم که در مناطقی که نیاز است، بازهم این کار انجام شود.
ابتکار گفت: همچنین ممنوعیت بحث ازدواج زیر 13سال را برای دختران پیگیری می‌کنیم. در این مورد لایحه‌ای در کمیسیون لوایح دولت در دست بررسی بوده و لایحه‌ای مهمی است که جنبه بازدارندگی دارد.
معاون رئیس جمهور بیان کرد: موضوع دیگر آگاهی دختران و آموزش‌های لازم به آنان است که با وزارت آموزش و پرورش دوره‌هایی را در این خصوص طراحی کرده‌ایم تا موضوع مهارت‌های زندگی برای دختران بیشتر مورد تاکید قرار گیرد. با شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز همکاری‌های ویژه‌ای در زمینه دختران داریم که به مهارت‌های زندگی برمی‌گردد و در آنجا کارهایی که صورت می‌گیرد، مستقیما بحث دختران را در بردارد. در حوزه سلامت دختران کار خوبی که با وزارت آموزش و پروش صورت گرفت، بازگشت دروس مربوط به تربیت بدنی برای دختران بود.
ابتکار اضافه کرد: تلاش می‌کنیم تا برای دختران‌مان فرصت خوبی فراهم شود که بتوانند، برای اعتلای شخصی و خانوادگی موثر باشند.
او گفت: یکی دیگر از طرح‌ها، گفت‌وگوی بین نسلی است و تاکید داریم آموزش و مهارت لازم باید در خانواده ایجاد شود تا دخترها و پسرها بیشتر شنیده شوند و مطالبات و خواسته‌هایشان مورد توجه قرار گیرد. مهارت‌های ارتباطی را به عنوان محور مهم در نظر داریم.
معاون رئیس جمهور در خصوص ازدواج دختر سیرجانی گفت: گرفتن گواهی رشد دست پزشکی قانونی است. وزارت بهداشت زیر 13 سال را کودک می‌داند نظر ما هم همین است. اصرار به اصلاح قانون داریم تا ازدواج براساس تشخیص‌های درست و روابط منطقی بین دختر و پسر شکل گیرد و موفق باشد.
او در خصوص اتفاق شکل گرفته در تهرانپارس برای یک دختر گفت: دراین خصوص با وزیر کشور هم صحبت و تذکر داده شده و فکر می‌کنیم نسبت به این موضوعات باید مقداری توجه بیشتر به شرایط دخترتان وجود داشته باشد. نباید اجازه دهیم این موضوعات تبدیل به مسائل سیاسی و یا منجر به جبهه گیری شود.

۱۳۹۸ تیر ۱۵, شنبه

پیش‌دبستانی، مقطعی سرگردان با شهریه‌های میلیونی

گویا سیاست‌گذاران آموزشی ما بر این باورند که مردم باید پول آموزش کودکان خردسال خود را بدهند و کودکان خود را در اختیار آنها بگذارند تا آنها
آن گونه که می‌پسندند بچه‌ها را تربیت کنند. در حالی که باید وارونه باشد.هفته گذشته، برای نام‌نویسی فرزند کوچکم در دوره پیش دبستانی، رفتم به سرای محله نزدیک خانه‌مان. گفتند که هزینه آموزش یک سال این دوره می‌شود سه میلیون تومان که دست کم باید نیمی از آن را نقدی بپردازید و نیم دیگر را طی دو چک ۷۵۰ هزار تومانی که سررسید چک نخست سه ماه و چک دوم شش ماه دیگر باشد. نزدیک به دویست هزار تومان هم، هزینه لباس فرم و نوشت افزار و ابزار مورد نیاز می‌شود که آن را نیز باید در یکی دو هفته آینده بپردازید.


ناگفته نماند که هزینه یک سال دوره پیش دبستانی در مدرسه‌های خصوصی منطقه، دست کم دو برابر این رقم است و به همین خاطر، ظرفیت پیش‌دبستانی سرای محله ما هم تقریبا پر شده بود و دو سه بچه دیگر را نمی‌توانست نام‌نویسی کند. ما هم به ناگزیر و از ترس این که نکند جا گیر بچه‌مان نیاید پول و چک‌ها را دادیم و نام‌نویسی کردیم- البته با یک تخفیف صد هزار تومانی به خاطر فرهنگی بودن‌مان.
 در برنامه درسی ملی درباره دوره پیش دبستانی آمده است: «دوره پیش دبستان، به دوره دو ساله رسمی و غیراجباری اطلاق می‌شود که کودکان ۵ و ۶ ساله را تحت پوشش برنامه‌های آموزشی و تربیتی قرار می‌دهد. برنامه‌های آموزشی و تربیتی این دوره و میزان حضور نوآموزان در مراکز پیش دبستانی، با توجه به ویژگی‌های کودکان، منعطف و سیال است.» پس در آموزش کنونی کشور ما، این دوره غیر اجباری و البته رسمی است- گرچه درباره معنای رسمی و غیر اجباری بودن این دوره، توضیحی داده نشده است.
در جهان به خاطر اهمیت بالای پیش دبستانی، بسیاری از اندیشمندان آموزشی، بر آن تاکید فراوان دارند و در بسیاری از کشورهای پیشرو آموزش، اجباری و به‌ویژه رایگان است. در کشور ما نیز هر از گاهی از زبان فرادستان آموزشی کشور، سخنانی در اهمیت این دوره شنیده می‌شود اما این دوره در عمل اجباری نیست و به ویژه این که رایگان هم نیست. متولی آن هم روشن نیست؛ هم آموزش و پرورش و هم بهزیستی و هم شهرداری آن را برگزار می‌کنند و کیفیت کار هم تا اندازه زیادی بستگی دارد به این که این دوره در کجا و با چه نگاه و نگرشی برگزار شود.
یک نکته مهم دیگر این است که محیط برگزاری این دوره باید فراخور درون مایه آن باشد. یعنی محیطی باشد که بچه‌ها بتوانند در آن بازی کنند و به کار گروهی بپردازند و از نظر فضای سبز و رنگ‌آمیزی در و دیوار هم، مورد پسند آنها باشد. متاسفانه برخی از مکان‌های برگزاری دوره پیش دبستانی، آن محیط باز و بایسته برای بازی کودکان و انجام کار گروهی هدفمند را ندارد و در عمل بیشتر آموزش این دوره را در کلاس‌های درس برگزار می‌کنند؛ کاری که باعث خستگی و زدگی بچه‌ها از آموزش‌های این دوره می‌شود.
چندی پیش متنی می‌خواندم درباره ویژگی‌های یک پیش دبستانی با کیفیت بالا، برای نمونه این که «روابط متقابل تاثیرپذیر، محبت آمیز و آمیخته با احترام در میان بزرگسالان و کودکان برقرار باشد» و «برنامه درسی از پیش طراحی شده اثربخشی داشته باشد که درگیر شدن کنشگرانه کودکان را در بربگیرد» و «بیش از هر چیز، یک پیش دبستانی با کیفیت بالا، جایی است که خانواده‌ها، کودکان و بازدید کنندگان، احساس خوش و ارزشمند بودن در آن می‌کنند»؛ بعید می‌دانم در آموزش پیش دبستانی ما، این ویژگی ها فراگیر و پرنمود باشند.
روی هم رفته می‌توان گفت که دوره پیش دبستانی، دوره مهمی است که اگر به درستی انجام پذیرد می‌تواند تاثیرات مثبتِ ماندگار و ژرفی بر ذهن و روحیه کودکان بگذارد. به ویژه اگر آموزش این دوره، بر محور شادی، بازی، کار هنری و کنش گروهی پیش رود و از سوادآموزی متعارف به دور باشد. در این شرایط هم به تقویت روحیه جمعی بچه‌ها کمک می‌کند و هم لذت یادگیری را به آنها می‌چشاند.
این دوره در منطقه‌های محروم می‌تواند نقش جبران‌کننده برجسته‌ای داشته باشد تا بچه‌هایی که در محیط‌های محروم اقتصادی و فرهنگی به دنیا می‌آیند فرصت جبران برخی کمبودها و آشنایی با برخی بایسته‌های محیط‌های آموزشی آینده را به دست آورند. پس دوره پیش دبستانی، باید کیفی و رایگان باشد و متولی مشخص داشته باشد و در محیط‌هایی فراخور روحیه کودکان و به دور از حساسیت‌های خاص ایدئولوژیک سیاستمداران برگزار شود.
برخی شنیده ها حکایت از این دارند که برخی گروه‌های پرنفوذ، دوره‌های پیش دبستانی خاص خود را برگزار می‌کنند. شوربختانه گویا سیاستگذاران آموزشی ما بر این باورند که مردم باید پول آموزش کودکان خردسال خود را بدهند و کودکان خود را در اختیار آنها بگذارند تا آنها آنگونه که می‌پسندند بچه‌ها را تربیت کنند. در حالی که باید وارونه باشد، یعنی دولت، باید فضای بایسته و فراخور آموزش کودکان را فراهم سازد و کار آموزش کودکان را به آموزش شناسان و آموزشگران و روانشناسان کودک و فرهنگ‌شناسان و همچنین خانواده‌ها واگذار کند.

ضرب و جرح شکیلا منفرد زندانی سیاسی توسط یکی از زندانیان جرائم عمومی

شکیلا منفرد، زندانی سیاسی، که دوران محکومیت خود را در زندان قرچک ورامین سپری می‌کند، توسط یکی از زندانیان جرائم عمومی این زندان مورد ضرب و ش...