۱۳۹۸ اردیبهشت ۱۰, سه‌شنبه

4 امدادگر دیگر در اهواز از جمله 3 معلم بازداشت شدند

در ادامه بازداشتهای گسترده فعالین امدادگر داوطلب کمک به سیل  زدگان در مناطق اهواز ، روز دوشنبه 9 ارديبهشت ماه 1398، 4 تن دیگر از آنان از جمله 3 معلم ، توسط اداره اطلاعات اهواز بازداشت شدند.
اسامى افراد بازداشت شده به شرح زير است:
1-ناجی سواری فرزند عبود، 38 ساله متاهل و داراى سه فرزند، از اهالى شهرك برق اهواز ، معلم در مدرسه طالقانى فرهنگ‌شهر اهواز

2-ماهر دسومی، 30 ساله، متاهل وداراى يك فرزند، از اهالى كوى پاستوريزه(اگرانه) اهواز ، پژوهشگر فرهنگی، معلم در مدارس شيبان

3-على عبيداوى، 36 ساله، متاهل دارای سه فرزند، از اهالى كوى علوى اهواز، معلم مدرسه قدس شهر حميديه

4-عبدالله فريسات، 27 ساله از اهالى كوى بهارستان اهواز وفعال فرهنگی و يكى از اعضاى كميته هاى مردمى كه به سیل زدگان
طبق گزارش منابع محلی تاکنون تعداد فعالان و امدادگران به 50 نفر رسیده است.  سپاه و مقامات امنیتی جمهوری اسلامی اخیرا از فعالیت كميته‌هاى خودجوش مردمى در كمك به سيل زدگان عصبانی شده و گروههای شبه نظامی درج شده در لیست سازمانهاى تروریستی مانند حشد الشعبی و حزب الله و فاطمیون را وارد کرده و در مناطق مختلف سیل زده در اهواز و مناطق دیگر مستقر کرده اند.
این بازداشتها در حالی صورت می گیرد که اسناد و ویدیوها و عکسهای مختلفی منتشر شده که نشان می دهد سپاه و وزارت نفت و دولت ایران حاضر به هدایت سیلها به سوی منطقه هور به دلیل خسارات احتمالی به تاسیسات نفتی نیستند.
این در حالی است که تا کنون 274روستا در این استان به طور کامل غرق و تخلیه شده و سیلاب وارد 22 شهر شده و تعداد آسیب دیدگان و آوارگان در کلیه منطقه به بيش از نیم میلیون نفر رسیده است.
نهادهاى حكومتى هیچ اقدام جدی را برای حل مشکلات آوارگان سیل زده انجام نمی دهد و نیروهای امنیتی برای فشار بر مردم عرب سعی در تعطیلی مراکز كمك رسانى مردمی می كنند.
سپاه قدس نیز بعد از دیدار قاسم سلیمانی از اهواز میلیشیاهای حشد الشعبی را به بهانه کمک به سیل زدگان از عراق آورده تا در سرکوب اعتراضات مردم عرب اهواز مشارکت کنند.
سازمان حقوق بشر اهواز 9 اردی بهشت

مدارس خوزستان با آب درگیرند، در لرستان و گلستان آموزش برقرار است

تهران (پانا) – مدارس هم از آثار سیل در امان نمانده‌اند از این رو، متوقف نشدن روند آموزش در استان‌های سیل‌زده اولویت این روزهای آموزش و پرورش است. مدیران کل آموزش و پرورش در سه استان سیل‌زده گلستان، لرستان و خوزستان در گفت‌وگو با پانا از آخرین اخبار مدارس در این مناطق و تلاش‌ها برای جبران عقب‌ماندگی تحصیلی دانش‌آموزان سخن گفتند.

به‌دنبال اختصاص سهمیه مناطق سیل‌زده برای کنکور ۹۸ هستیم

رضا زینی‌وند مقدم، مدیرکل آموزش و پرورش استان لرستان، در گفت‌وگو با پانا با ابراز تاسف از وقوع سیل در لرستان از انجام برنامه‌ریزی برای جبران عقب‌ماندگی‌های تحصیلی دانش‌آموزان مناطق سیل‌زده پلدختر و معمولان خبر داد و گفت: «در این راستا آموزش و پرورش لرستان تلاش کرد تا با برگزاری کلاس‌های جبرانی عقب‌ماندگی‌ها را جبران کند.»

او خبر داد اکثر مدارس آسیب‌دیده از سیل در شهرستان‌ها از ۲۴ فروردین دایر شده است. زینی‌وند گفت: «روند عادی آموزش در این مدارس برقرار است و با حضور یک‌صد نفر از استادان برجسته استان تهران، کلاس‌های جبرانی و تقویتی کنکور برای پایه دوازدهم برگزار و با ارزیابی‌های انجام شده است، دانش‌آموزان حاضر در این کلاس‌ها و اردوی علمی- آموزشی شهرستان پلدختر اعلام رضایت کردند. این دوره به مدت ۳۰ تا ۴۵ روز برای دانش‌آموزان پایه دوازدهم مناطق سیل‌زده اجرا خواهد شد.»

زینی‌وند مقدم در ادامه به برگزاری آزمون نهایی پایه دوازدهم مناطق سیل‌زده در سه مرحله خرداد، تیر و شهریور اشاره کرد و افزود: «نمره قبولی دانش‌آموزان در هر مرحله از این آزمون‌ها به‌عنوان نمره خرداد تلقی خواهد شد.»

مدیرکل آموزش و پرورش لرستان تاکید کرد: «با هماهنگی‌های انجام‌شده و پیگیری‌های مقام عالی وزارت آموزش و پرورش با وزارت علوم، به‌دنبال اختصاص سهمیه مناطق سیل‌زده برای کنکور ۹۸ هستیم.»

او همچنین به تحصیل در مدارس شبانه‌روزی در مناطق سیل‌زده اشاره کرد و گفت: «زمینه حضور دانش‌آموزان پایه دوازدهم که خانه آن‌ها در سیل ویران شده در مجتمع تجمیعی شبانه‌روزی و استفاده بهینه از اردوی علمی- آموزشی که با حضور استادان مجرب، نخبه و علمی شهر تهران در حال برگزاری است فراهم شده است.»

زینی‌وندمقدم به استقرار و استمرار همه کلاس‌های سایر مقاطع تحصیلی اعم‌ از دوره ابتدایی و متوسطه اول و دوم در مناطق سیل‌زده شهرستان پلدختر و بخش معمولان اشاره کرد و گفت: «با توجه به تفویض اختیار وزارتخانه به اداره‌کل، آزمون پایه‌های مختلف تحصیلی نیز در فرجه زمانی یکم خرداد تا ۳۱ تیر برگزار خواهد شد.»

مدیرکل آموزش و پرورش لرستان با قدردانی از تلاش و توجه وزیر آموزش و پرورش برای جبران خسارات مدارس در مناطق سیل زده لرستان گفت: «علاوه بر معین شدن هفت استان و اقدامات حمایتی وزارت در تهیه کتب درسی و ارسال تجهیزات آموزشی و انتقال 100 کانکس و اعزام دبیران مجرب و گروه‌های تخصصی مشاوره تحصیلی و روان‌شناسی به مناطق سیل‌زده لرستان، با پیگیری اداره کل و عنایت وزیر و معاونان وزیر مبلغ 155 میلیون تومان کمک سرانه دانش‌آموزی به حساب مدارس پلدختر و 125میلیون تومان نیز به حساب مدارس معمولان به صورت مستقیم واریز شد.»

او افزود: «این مبالغ برای تهیه تجهیزات و تعمیرات جزیی و تاسیسات و آماده‌سازی مدارس برای حضور دانش‌آموزان و هزینه‌کرد جبران خسارات وارده از سیل اخیر تخصیص داده شده است.»

حدود 120 مدرسه خوزستان درگیر سیل هستند

خوزستان برخلاف لرستان هم‌چنان درگیر سیل است و این مساله بازگشت مدارس به روزهای فعالیت را مشکل کرده است. 120مدرسه این استان هم‌چنان درگیر سیل‌اند. محمد تقی‌زاده، مدیرکل آموزش و پرورش استان خوزستان درباره وضع آنها به پانا گفت: «خوزستان به دلیل اینکه جلگه است و سطح شیب کمی به سمت جنوب دارد آب واردشده را با سرعت کمی خارج می‌کند لذا آمار مدارس سیل‌زده در این استان تغییر می‌کند.»

او ادامه داد: «از 4 فروردین که درگیر موضوع سیل هستیم اکنون آب، قسمت‌های جنوبی استان خوزستان را درگیر کرده است این موضوع نیز باعث می‌شود مدارسی که درگیر سیلاب نبودند درگیر شوند و آمار مدارس سیل‌زده افزایش یابد.»

تقی‌زاده افزود: «طبق گزارشی که سازمان نوسازی اعلام‌ کرده است تا روز 3شنبه 3 اردیبهشت حدود 120 مدرسه درگیر سیل هستند. کارشناسان تخصصی نوسازی از 10 تا 14 منطقه دیگر کشور به خوزستان آمدند و تخریب‌های مدارس را بررسی کردند.»

مدیرکل آموزش‌وپرورش استان خوزستان گفت: «حدود 14 منطقه خوزستان درگیر سیل شده است اما در برخی مناطق مانند دزفول و شوشتر آب به تمام منطقه ورود پیدا نکرده؛ این در حالی است که بیشتر آمار مدارس تخریبی ما (29 مدرسه) در بخش شعیبیه شوشتر است و در دزفول نیز دو منطقه درگیر سیل است.»

او اظهار امیدواری کرد که تعداد مدارس سیل‌زده در خوزستان افزایش نیابد و ادامه داد: «طبق آمارها و گزارش‌های واصله تاکنون 400 کلاس درس درگیر سیل هستند.»

تقی‌زاده افزود: «کمک‌هایی که به این مناطق شده است متفاوت است ما حدود 207 فرهنگی داریم که منزل آنان آسیب‌دیده است و نیاز به کمک دارند. همچنین فضاهای آموزشی و مدارس، دانش‌آموزان نیز نیاز به کمک دارند.»

مدیرکل آموزش‌وپرورش استان خوزستان گفت: «120 مدرسه آسیب‌دیده سیل حدود 50 هزار دانش‌آموز را دربرداشته است که مدارس آنان درگیر سیلاب است.»

او همچنین اضافه کرد: «در این موضوع فرق استان خوزستان با سایر استان‌ها این است که مدارس این استان هنوز درگیر سیل هستند و امکان استفاده از 120 مدرسه وجود ندارد.»

تقی‌زاده افزود: «در 14 منطقه استان خوزستان بعد از این حادثه وضع فوق‌العاده اعلام شد. اکنون نیز نمی‌توانیم اعلام کنیم وضعیت مدارس در حالت ایمن است زیرا تمام تجهیزات این مدارس از بین رفته است.»

مدیرکل آموزش‌وپرورش استان خوزستان در پایان گفت: «اکنون برای مدارس آسیب‌دیده کولر، نیمکت، میز مدیر، صندلی،‌ تجهیزات آزمایشگاهی و … نیاز است.»

324 فضای آموزشی در جریان سیل و طوفان اخیر استان گلستان آسیب دیدند

در گلستان هم با وجود آب‌گرفتگی طولانی در دو شهرستان، مدارس آسیب‌دیده از رده خارج اما آموزش برقرار شده است. احسان گوهری، مدیرکل آموزش و پرورش استان گلستان به پانا گفت: «324 فضای آموزشی در جریان سیل و طوفان اخیر استان گلستان آسیب دیدند. وجه ممیزه استان ما با استان‌های دیگر طولانی شدن آب‌گرفتگی است که حدود 22 تا 24 روز در شهر آق‌قلا و گمیشان حضور آب داشتیم.»

مدیرکل آموزش‌وپرورش استان گلستان ادامه داد: «با تمهیدات صورت گرفته و حضور وزیر آموزش‌وپرورش و معاونان او 60 کانکس با کاربری آموزشی برای استان فرستاده و 5 میلیارد تومان اعتبار نیز برای تجهیزات سرمایشی و گرمایشی واریز شد.»

گوهری افزود: «با راهکارهایی که استان گلستان صورت داد مدارس 12 شهرستان ما برای روز 17 فروردین بازگشایی شد اما مدارس 2 شهرستان با نظر ستاد بحران با یک هفته تأخیر بازگشایی شد.»

او همچنین افزود: «در سیل اخیر 24 مدرسه استان استاندارد خود را از دست دادند و از نظر استحکام دچار مشکل شدند لذا بنا بر این شدیم که برای دانش‌آموزان شیفت‌های مخالف مدارس دیگر یا کانکس‌های موجود را در نظر بگیریم حتی سرویس‌های ایاب و ذهاب برای آنان در نظر گرفتیم و روند آموزش به جریان افتاد.»

مدیرکل آموزش‌وپرورش استان گلستان ادامه داد: «برای بازسازی مدارس خیران مدرسه پای‌ کار آمدند اما ساخت مدارس زمان‌بر است. حدود 86 میلیارد تومان اعتبار برای ساخت 24 فضای آموزشی استان لازم است و تاکنون خیران مدرسه‌ساز ساخت هفتمدرسه را تعهد کرده‌اند.»

گوهری افزود: «با هماهنگی دستگاه‌های نظارتی شماره‌حسابی را در اختیار استان‌های معین قرار دادیم تا کمک‌های نقدی به‌حساب آموزش‌وپرورش استان گلستان برای بحث مدرسه‌سازی واریز شود.»

۱۳۹۸ اردیبهشت ۸, یکشنبه

بازجویی و تهدید؛ گزارشی از آخرین وضعیت یاسمن آریانی و منیره عربشاهی در زندان قرچک ورامین

 یاسمن آریانی و منیره عربشاهی، مادر و دختری هستند که به دلیل فعالیت مدنی از جمله گرامیداشت روز جهانی زن در اواخر فروردین ماه سال جاری بازداشت شده‌اند و اکنون در زندان قرچک ورامین به سر می‌برند. بنابر آخرین اطلاعات دریافتی پیش از انتقال یاسمن آریانی به زندان، وی به مدت ۹ روز در سلول‌های انفرادی بازداشتگاه وزرا، تحت بازجویی و فشار توام با بدرفتاری
جهت اخذ اعترافات اجباری در خصوص فعالیت‌های مدنی خود قرار گرفته است. خانم آریانی در دوران بازجویی به بازداشت دوستان و اعضای خانواده خود تهدید شده است. منیره عربشاهی، مادر یاسمن آریانی نیز که در پی بازداشت دخترش بازداشت شده است پس از تفهیم اتهام به زندان قرچک ورامین منتقل شده است.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، یاسمن آریانی، فعال مدنی بازداشتی، ۹ روز ابتدایی بازداشت خود را در سلول‌های انفرادی بازداشتگاه وزرا تحت بازجویی به سر برده است.

گفته می‌شود بازجویی خانم آریانی در خصوص اتهامات “تشویق و فراهم نمودن موجبات فساد از طریق تبلیغ و کشف حجاب” و “فعالیت تبلیغی علیه نظام” از طریق فعالیت‌های مدنی و فعالیت‌های او در زمینه مخالفت با حجاب اجباری و علی‌الخصوص حضور بدون حجاب در روز جهانی زن در مترو و اهدای گل به مسافران بوده است؛ خانم آریانی تحت فشار و بدرفتاری جهت اخذ اعترافات اجباری بوده و توسط بازجوها به بازداشت اعضای خانواده و دوستان و همچنین آزار مادرش در زندان تهدید شده و تحت فشار روحی روانی شدید قرار گرفته است.

یکی از نزدیکان این فعال مدنی در این خصوص به گزارشگر هرانا گفت: “یاسمن آریانی و مادرش منیره عربشاهی پس از بازداشت ابتدا به بازداشتگاه وزرا منتقل شدند و طی همان روز یاسمن آریانی به زندان قرچک ورامین منتقل شده و پس از انجام مراحل اداری توسط پلیس امنیت اخلاقی جهت بازجویی به سلول انفرادی بازداشتگاه وزرا بازگردانده شد. منیره عربشاهی نیز پس از بازداشت و انتقال به بازداشتگاه وزرا ابتدا به قرنطینه زندان قرچک و پس از ۴ روز به بند ۷ این زندان منتقل شده بود”.

به گفته منبع نزدیک به خانواده این شهروندان، این دو تن پس از آخرین انتقال یاسمن آریانی به زندان قرچک به بند ۵ این زندان منتقل شده‌اند و هم اکنون در این محل که عمده ساکنین آن را اتباع خارجی تشکیل می دهند نگهداری می شوند.
لازم به یادآوری است بازداشت یاسمن آریانی، به روز چهارشنبه ۲۱ فروردین‌ماه باز می گردد، او در این تاریخ توسط مامورین نیروی انتظامی بازداشت و به بازداشتگاه وزرا در تهران منتقل شده بود.

ماموران نیروی انتظامی، با در دست داشتن حکم جلب خانم آریانی و حکم ورود و تفتیش منزل از دادسرای کرج، به منزل وی وارد شده و پیش از بازداشت، منزل پدری او را نیز مورد تفتیش قرار داده و ضمن اینکه رفتار نامناسبی با پدر خانم آریانی داشتند تعدادی از لوازم شخصی ازجمله تلفن همراه او را ضبط کردند.

گفته می‌شود مامورین در حین بازداشت خانم آریانی حکم جلب مادرش خانم عربشاهی را نیز همراه داشتند با این حال به دلیل عدم حضور وی موفق به بازداشت نشده بودند.
یک روز پس از بازداشت خانم آریانی، منیره عربشاهی، مادر این فعال مدنی نیز پس از مراجعه جهت پیگیری وضعیت فرزندش به بازداشتگاه وزرا بازداشت شد. منیره عربشاهی پس از اعزام به دادسرای مقدسی طی تماسی با خانواده از انتقال خود به زندان قرچک ورامین خبر داده بود.
اتهامات عنوان شده توسط دادگاه عمومی و انقلاب ناحیه ۲۱ تهران (دادسرای ارشاد) علیه منیره عربشاهی “تشویق و فراهم نمودن موجبات فساد از طریق تبلیغ و کشف حجاب، فعالیت تبلیغی علیه نظام و اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور” عنوان شده است. در ارتباط با مصادیق و دلایل انتساب اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام و اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور اطلاع دقیقی در دست نیست.
علیرغم صدور قرار وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی خانم عربشاهی کماکان در بازداشت و در زندان قرچک ورامین به سر می‌برد.
گفتنی است روز پنجشنبه سازمان عفو بین‌الملل نیز با انتشار بیانیه‌ای از مقامات ایرانی خواست که به آزار، تهدید، بازداشت و حبس مدافعان حقوق زنانی که به صورت مسالمت‌آمیز نسبت به قوانین تحقیرآمیز و تبعیض‌آمیز حجاب اجباری اعتراض کرده‌اند پایان دهند و مدافعان حقوق زنانی که بر این اساس بازداشت شده‌اند را فورا و بدون قید شرط آزاد کنند. این سازمان طی این بیانیه ضمن اشاره به حکم صادره علیه نسرین ستوده، محکومیت ویدا موحد و بازداشت اخیر یاسمن آریانی و منیره عربشاهی به نقش جامعه بین‌الملل از جمله اتحادیه اروپا در واداشتن مقامات ایرانی به لغو حجاب اجباری اشاره کرده بود.
لازم به یادآوری است یاسمن آریانی پیش از این در تاریخ ۱۱ مردادماه ۹۷، در جریان “اعتراضات سراسری مردادماه در تهران، در اعتراض به شرایط رو به افول اقتصادی و فساد” همراه با حدود ۵۰ تن دیگر از معترضین توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان‌های تهران بزرگ و قرچک ورامین منتقل شده بود.
وی به همراه سایر زنان بازداشت شده در این پرونده اواخر مهرماه سال گذشته به بند زنان زندان اوین منتقل شده و توسط شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی مقیسه به اتهام “اخلال در نظم عمومی” به یک سال حبس تعزیری محکوم شد.
یاسمن آریانی نهایتا در تاریخ ۲۵ بهمن ماه سال گذشته همزمان با موج آزادی زودهنگام زندانیان از زندان اوین آزادشده بود.

لایحه اعطای تابعیت به فرزندان زنان ایرانی دارای همسران خارجی به مجلس رفت

امروز دوشنبه، اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس جمهور از ارسال لایحه اعطای تابعیت به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی به مجلس خبر داد. به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ایرنا، امروز دوشنبه ۲ اردیبهشت ۱۳۹۸، اسحاق جهانگیری در آیین اختتامیه دومین جشنواره ملی زن و علم که در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد، اعلام کرد: پیش از این تنها اعطای تابعیت ایرانی از پدر امکان پذیر بود، اما به تازگی لایحه ای را به مجلس فرستادیم که فرزندان بتوانند از مادر ایرانی نیز تابعیت دریافت کنند.

جهانگیری در بخشی از سخنرانی خود به مریم میرزاخانی به عنوان الگوی موفق زن و علم اشاره کرد و گفت: “خوشحالم که شادروان مریم میرزاخانی به عنوان دانشمند جوان ایرانی توجه همه دستگاه ها، انجمن های علمی، نهادهای تخصصی و اجرایی را به موضوع زن و علم جلب کرد، بطوری که به پاسداشت وی روز تولدش در سطح جهان به نام روز زن و ریاضیات انتخاب شد”.

وی ادامه داد: “میرزاخانی در رشته ریاضیات افق های جدیدی را در نوردید و موجب شد در سطح بین‌المللی این جایگاه را داشته باشد و طبیعی است که در وطن خود باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد و دستگاه‌های اجرایی باید این موضوع را با جدیت مورد توجه قرار دهند”.

معاون اول رییس جمهور به جلسه ای که وی و هیاتی از دولت با مریم میرزاخانی دانشمند زن ایرانی داشتند اشاره کرد و نقل کرد: “گفته شد که مرحوم مریم میرزاخانی اصرار داشت که فرزندش تابعیت ایرانی داشته باشد، به پاس احترام به زنان ایرانی لایحه ای به مجلس فرستادیم تا فرزندان ایرانی بتوانند از مادران خود تابعیت بگیرند که امیدواریم در مجلس شورای اسلامی تصویب شود”.

سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس قبلا اعلام کرده بود درحال حاضر یک میلیون فرد بی هویت که حاصل ازدواج زنان ایرانی با مردان غیرایرانی اند در کشور ساکن هستند و با معضلات بسیاری درگیرند. طرح اعطای تابعیت به این افراد یک بار توسط شورای نگهبان رد شده بود چرا که حدود یک میلیون  افراد بدون شناسنامه و دو تابعیتی از خدمات بهداشتی، آموزشی و حتی دریافت یارانه محروم هستند که با تصویب این طرح بار مالی بسیاری بر دوش  دولت می گذاشت. در شهرهای زیادی مانند مشهد، قم، تهران، کرمان و… نمونه هایی وجود دارند که طی سالیان دراز ازدواج کرده و در ایران هم زندگی می کنند و چه بسا در جبهه های جنگ نیز حضور داشته اند و این قانون برای چنین فرزندانی هم  تعیین تکلیف می کند.

پیشتر نیز شریعتمداری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از تصویب پیش نویس لایحه قانونی تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی در هیات دولت خبر داده بود. او در این باره اظهار کرد: “فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی می توانند به تقاضای مادر ایرانی خود به تابعیت ایرانی درآیند”.

در این خصوص هرانا پیشتر گزارشی از شناسایی ۴۹ هزار کودک “بی شناسنامه” دارای مادر ایرانی درسطح کشور منتشر کرده بود.

گفتنی است در حال حاضر بر اساس قانون ایران، فرزندان حاصل ازدواج زنان ایرانی با مردان غیر ایرانی نمی توانند شناسنامه ایرانی بگیرند.

۱۳۹۸ اردیبهشت ۵, پنجشنبه

اعدام کودکان

کودکان از آسیب پذیرترین اقشار جامعه هستند آنهم در جامعه ای که نقض حقوق بشر به وفور و آسیبهای اجتماعی بیداد میکند.اما نکته تاسف بار در مورد کودکان در ایران اختلاف سن کودک و وان است در قوانین و معاهدات بین المللی بخصوص کنوانسیون حقوق کودک سن کودکان تا 18 سال است در حالی که در جمهوری اسلامی ایران که قوانین آن بر اساس شرع اسلام است یر سر سن کودک اختلاف به سزایی وود دارد و سن کودکان برای دختران 13 و پسران 15 است  این در حالیست که قبلا سن کودکان دختر تا 9 سال بوده است جالب است بدانید که در ایران کودکان تا سن 18 سالگی اجازه رای دادن ندارند ،اجازه رانندگی ندارند و حتی بدون ولی اازه افتتاح حساب بانکی هم ندارند اما در دادگاه جمهوری اسلامی ایران به دختر 9 ساله هم اجازه ازدواج میدهند.
قانون سن کودکان در ایران سال 1307
سن کودک در قانون مدنی ایران در زمان رضا شاه و در سال‌های بین ۱۳۰۷ تا ۱۳۱۰ به تصویب رسید- اصولا سن بلوغ ۱۸ سال بود. بعدا در قانون ازدواج یک استثنایی گذاشتند .قرار شد ازدواج دختر ۱۵ سال و ازدواج پسر ۱۸ سال اگر دادگاه تشخیص بدهد (به‌خصوص در جاهای دور افتاده و نقاطی که در آنها مردم به هر صورت عادت نکرده بودند یک دختری را که فکر می‌کردند بالغ است، به زنی نگیرند) یک دختر در ۱۳ سالگی هم می‌تواند ازدواج کند. اما سن بلوغ ۱۸ سال در نظر گرفته شده بود و بنابراین مسئولیت کیفری برای فرد در ۱۸ سالگی ایجاد می‌شد.»
اعدام کودکان در جمهوری اسلامی ایران مرسوم است
در سال ۲۰۱۸: شماری زیادی از کشورهای جهان به سوی لغو مجازات اعدام گام برمی‌دارند.ولی متاسفانه در اولین ماه این سال ایران سه نفر به دلیل جرمی که در زمان ارتکاب آن کمتر از ۱۸ سال داشتند و کودک محسوب می‌شدند، و با رسیدن یا گذر از ۱۸ سالگی اعدام شدند :امیرحسین پورجعفر به جرم قتل و تجاوز در ۱۶ سالگی، علی کاظمی به جرم قتل در ۱۵ سالگی و محبوبه مفیدی به جرم قتل همسر در ۱۷ سالگی.
ماده ۳۷ کنوانسیون بین‌المللی حقوق کودک صدور حکم و اجرای حکم اعدام، سلب حیات و حبس ابد غیرقابل بخشش را برای کودکان - تمامی افراد زیر ۱۸ سال - ممنوع کرده است. دستگاه قضایی ایران علی‌رغم ملزم بودن این کشور به رعایت این ماده، سن قانونی ۱۸ سال را به عنوان سن پایان دوره کودکی و نوجوانی به رسمیت نمی‌شناسد.
بعد از انقلاب و آمدن  جمهوری اسلامی در قانون مدنی سن بلوغ را  9 سال قمری برای دختر،. یعنی یک دختر هشت سال و هشت ماهه شد بالغ. یعنی چنین دختری مسئولیت کیفری دارد و می‌شود برای او مثل یک آدم بزرگسال مجازات تعیین کرد و حتی به اعدام محکومش کرد. سال‌ها طول کشید تا بالاخره ۱۳ سال برای دختر و ۱۵ سال برای پسر و آن هم البته فقط در ارتباط با ازدواج تصویب کردند یعنی تازه برگشت به قانون زمان رضا شاه اما همین را هم تعمیم به دیگر مسائل ندادند و این موضوع همین‌طور به صورت لاینحل مانده است.»
ایران و امضا کنوانسیون حقوق کودک
ماده 1 کنوانسیون حقوق کودک (تمام افراد زیر 18 سال کودک محسوب میشود)
ایران یکی از امضاء کنندگان کنوانسیون جهانی حقوق کودک که در آن اعدام کودکان زیر 18 سال منع شده است با این وجود جمهوری اسلامی ایران یکی ازمحدود  کشورهایی است که در سالهای اخیر کودک مجرمان را اعدام میکند.
جمهوری اسلامی وقتی به کنواسیون حقوق کودک در سالهای 94 میلادی پیوست یک تبصره اضافه کرد که مگر در مواردی که این کنواسیون در تضاد است با قوانین اسلامی و از آنجایی که در در قانون مجازات اسلامی سن مسئولیت کیفری 9 سال قمری برای دختر و 15 سال قمری برای پسران در نظر گرفتته شده است و به همین دلیل است که جمهوری اسلامی میگوید این غیر قانونی نیست در حالی که در قانون بین المللی خیلی مشخص نوشته شده است نه تنها در کنوانسیون حقوق کودک بلکه در کنوانسیون حقوق سیاسی و مدنی که ایران سالها قبل به آن پیوست به صراحت آمده که سن مسئولیت کیفری 18 سال است و اعدام و حتی حبس ابد را برای کودک مجرمان ممنوع کرده.
جامعه جهانی عکس العمل هایی داشته است در دهه اول سالهای 2000 این عکس العمل ها شدیدتر بود و این منجر به تغییراتی در قانون مجازات اسلامی شد که متاسفانه این کمکی به پایین آوردن اعدام کودک مجرمان نکرد و حقوق بشر توجهی که میبایست بگیرد از جامعه جهانی و به خصوص اروپا نگرفت ولی به نظر می آید که مسئله اعدام کودک مجرمان از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود.
اعدام  در جمهوری اسلامی ایران نه تنها تازگی ندارد  بلکه از اعدام به عنوان ابزاری برای رعب و وحشت استفاده می شود نه برای مبارزه با جرم و نه برای اجرا کردن احکام اسلامی اگر مصلحت نظام در کار نباشد میتوانیم تمام احکام اسلام را زیر پا بگذاریم زیرا مصلحت نظام مهم تر از هر چیزی است به همین دلیل است که اگر با بالا بردن هزینه سیاسی اعدام کودک مجرمان و هر نوع اعدام دیگری به صلاح نظام نباشد و میتوانیم شاهد بهبود های بیشتری باشیم .
فاطیما فردوس: ۶ کودک‌مجرم در آستانه اعدام؛ کودکانی که زیر ۱۸ سال مرتکب قتل شده‌اند و حالا بدون آنکه کودکی کرده باشند، واژه سنگین «قاتل» را کنار اسمشان به دوش می‌کشند. افرادی که حکم قصاص می‌گیرند و اعدام می‌شوند به این امید که دیگر نه کسی کشته شود، نه به کسی تجاوز شود و نه هزار نوع آسیب دیگری که ممکن است جان کسی را بگیرد. اعدام اما راه‌حل بوده؟ آسیب‌ها را کم کرده؟ جلوی قتل و تجاوز را گرفته است؟ بیش از یک سال گذشته زمانی که امیرحسین، قاتل ستایش قریشی اعدام شد، مادر ستایش گفت وقتی شنیدم امیرحسین اعدام شده همان حالی را داشتم که فهمیدم دخترم به قتل رسیده. اگر زمان به عقب برمی‌گشت می‌بخشیدم و نمی‌گذاشتم امیرحسین اعدام شود. در واقع وقتی این مسئله جا بیفتد که اعدام هیچ‌چیزی را درست نخواهد کرد، می‌شود امیدوار بود به ریشه‌یابی وقایعی که رخ می‌دهند. غیر از این باید هر سال شاهد اعدام تعداد زیادی قاتل و .. باشیم که روز به روز هم زیادتر می‌شوند و در این بین خوش‌شانس‌هایشان شاید به دست ان‌جی‌اوها و خیریه‌هایی بیفتند که برای آزادی‌شان پول دیه جمع می‌کنند.
در ادامه خلاصه‌ای از وضعیت ۶ کودک‌مجرم در آستانه اعدام و یک کودک رهاشده از اعدام را می‌بینید:
سجاد سنجری
ماجرا به سال ۹۰ برمی‌گردد؛ زمانی که سجاد تنها ۱۵ سال داشته و در یک درگیری، نوجوانی هم‌سن و سال خودش را به قتل می‌رساند. نزاعی بین دو کودک که منجر به کشته‌شدن یکی از طرفین می‌شود و سجاد قاتل می‌شود. پرونده سجاد را جمعیت امام علی پیگیری می‌کند و خانواده مقتول هم بعد از مدتی می‌پذیرند که دیه را بگیرند و رضایت دهند. رقم دیه هم با کمک‌های مردمی جمع می‌شود اما خانواده مقتول منصرف می‌شوند و می‌گویند سجاد باید اعدام شود. از طرفی دیگر با پیگیری‌های انجمن حمایت از حقوق کودکان قرار شده وجه‌المصالحه زمینی باشد و به خانواده مقتول داده شود تا رضایت دهند اما هنوز قطعی نیست. این در حالی است که سجاد زمانی اقدام به قتل کرده که زیر ۱۸ سال بوده و طبق قوانین بین‌المللی حقوق بشر، اعدام او غیرقانونی است. علاوه بر این سجاد از لحاظ روانی وضعیت مناسبی ندارد و در حال حاضر در زندان کرمانشاه است. لازم به ذکر است سناریویی مبنی بر اینکه سجاد در مقابل تلاش طرف مقابل برای تجاوز به او، اقدام به قتل کرده است هم وجود دارد.



سامان حیدری
ماجرای سامان به سال ۸۵ برمی‌گردد؛ زمانی که ۱۶ ساله بوده و پدرش را به قتل رسانده است. سامان ۱۳ سال است که در زندان به سر می‌برد و متولد سال ۶۸ است. پیچیدگی پرونده سامان به چند مورد بازمی‌گردد؛ مورد اول اینکه عموهایش اصرار داشته‌اند که پدربزرگ سامان درخواست قصاص دارد و ما نمی‌توانیم رضایت دهیم. در این شرایط پدربزرگ سامان هم به دلیل کهولت سن و در سن ۹۰ سالگی فوت می‌کند. مورد دوم هم این است که بعد از مرگ پدربزرگ، عموها و عمه‌های سامان وارد شده‌اند و به‌جز یک عمو و یک عمه، بقیه حاضر به رضایت هستند و مورد سوم که مهم‌ترین نکته پرونده سامان است، این است که شبهه‌هایی مبنی بر این وجود دارد که اصلا سامان پدرش را نکشته و قاتل اصلی دایی او است. به این صورت که سامان را قاتل جلوه داده‌اند به این بهانه که زیر ۱۸ سال است و پدربزرگش او را خواهد بخشید. این در حالی است که خانواده پدر و مادر سامان اختلافات گسترده‌ای داشته‌اند. سامان ۱۳ سال از دوران جوانی‌اش را در زندان بوده و مشخص نیست چه آینده‌ای در انتظار او خواهد بود.
محمد کلهری
ماجرای محمد هم به سال ۹۳ برمی‌گردد؛ کودکی که در سن ۱۵ سالگی در شرایط نامناسب روحی معلمش را به قتل رساند و با وجود تاییدیه پزشکی قانونی مبنی بر عدم سلامت روانی‌اش، حکم اعدام او صادر شده است. نزدیک به یک ماه پیش حکمش صادر شده و خانواده مقتول هم دو راه پیش روی دادستان گذاشته‌اند: صبر کنیم تا فرزندان خشخاشی بزرگ شوند و تصمیم بگیرند یا حبس ابد. دادستان اما قبول نکرده و گفته نمی‌شود خانواده را بلاتکلیف بگذاریم؛ یا باید قصاص کنید یا ببخشید. خانواده محمد هم حالا در انتظار بخشش هستند. قطعا نمی‌شود خانواده مقتول و شرایط نامناسبشان را نادیده گرفت اما مسئله این است که ساختار نامناسب آموزشی شرایطی را فراهم آورده تا یک دانش‌آموز تا حدی در فشار باشد که دچار مشکل روحی و روانی شود و در سن ۱۵ سالگی قاتل شود. هنوز اعاده دادرسی پرونده محمد پذیرفته نشده و نباید در اصرار برای اجرای این حکم، تلاش برخی نمایندگان بروجرد را برای اعدام او نادیده گرفت.
میلاد عظیمی
ماجرای میلاد اما کمی متفاوت است؛ او توانسته رضایت خانواده مقتول را بگیرد و در ازای پرداخت دیه آزاد شود. میلاد در اوایل سال ۹۴ از سوی شعبه ۳ دادگاه انقلاب اسلامی استان کرمانشاه به اتهام قتل مردی با چاقو در یک نزاع دسته جمعی در سال ۱۳۹۲، به قصاص محکوم شد. کودک-مجرمی که در سن ۱۶ سالگی به هواخواهی از همکلاسی‌اش در نزاع دسته‌جمعی دانش‌آموزی شرکت کرده و مرتکب قتل شد اما با کمک مردم و جمع‌آوری مبلغ دیه درخواستی خانواده مقتول و جلب رضایت آنها از اعدام رهایی پیدا کرد.
شایان سعیدپور
شایان سال ۹۴ در یک درگیری زمانی که کمتر از ۱۸ سال داشته، فردی را به قتل می‌رساند. علاوه بر صغر سن مدارکی نیز وجود دارد که نشان می‌دهد شایان پیش از وقوع حادثه قتل تحت نظر روانپزشک بوده است. او اواخر بهمن‌ماه در حالی از زندان سنندج به زندان سقز منتقل شده که حکم اعدامش توسط دیوان عالی کشور تایید شده است.

کودک آزاری

تجاوز جنسی و دلایل روحی،روانی،اجتماعی 
با توجه به تعاریف کنوانسیونها ی بین المللی در مورد کودک که اشاره به آزادی،محبت،عدالت در رشد کودک و حمایتهای لازم قبل و بعد از تولد تا سن قانونی (18 سالگی یا تحت شرایط خاص قانونی کمتر یا بیشتر می شود)دارد،می توان به مواردی که دلیل آزارو اذیت کودکان می شود اشاره نمود.
مبحث تجاوز جنسی به کودکان از دید همه ادیان،اقوام و فرهنگها عملی شنیع و ضد انسانی محسوب میشود،عواملی اجتماعی این عمل گستردگی و پیچیدگی های خاص با توجه به شرایط و فرهنگها دارد،در ایران مردم که از فرهنگها،قومیتها و ادیان مختلف در کنار هم زندگی می کند،با توجه به تعاریف بین المللی و قوانین داخلی کشور قانون،ماده و تبصره خاصی که مستقیما بازدارنده این عمل باشد وجود ندارد،از طرفی به دلیل عدم آگاهی فرزندان و آشنا نبودن آنها با بعضی از مسایل که از طرف سیستم آموزش و خانواده می بایست یادآوری شوند بیشترین دلایل وقوع این نوع ناهنجاری اجتماعی می باشد.
مشکلات و عوامل اصلی کودک آزاری
حال گام به گام به دلایل مختلف انجام این عمل و مشکلات پیرامون می پردازیم،خانواده که مسئولیت بزرگی در قبال کودک دارد و این مسئولیت زمانی نمود پیدا میکند که ایران دارای یک سیستم آموزشی با ثبات نمی باشد و همانطور که مشاهده می شود با تغییر دولتها وزیر آموزش و پرورش نیز تغییر میکند و این جابه جایی و بی ثباتی در مدیریت سیستم آموزشی ناخواسته تاثیرات منفی بر نحوه اعمال سیاستهای کلان سیستم آموزشی که واقعا مهم و تاثیر گذار است می شود
تمامی بار مالی و معنوی آموزش بر دوش خانوادها تحمیل می شود،این شروع یک بی اخلاقی در برخورد با کودک است چرا که نحوه تدریس معلم،پدرو مادر و معلم خصوصی در کنار کتابهای آموزشی و کمک درسی کودک را دچار پاردوکس کرده و ناخواسته به سمت اما و اگر می رود،همه خانواده ها توانایی کمک های لازم جهت رشد کودکان را ندارندچه در مسائل مالی و چه در زمینه همکاری در تدریس و پرورش استعداد کودک از این رو کودکان به نوعی ناخواسته ناصادق،بی مسئولیت،عدم توجه به مسائل عاطفی می شوند.در کنار این مسائل مطرح شده باید مذهب را هم در نظر داشت که کودکان را(بخصوص دختران) ملزم به اجرای یکسری قوانین می کند مثل پوشیدن مقنعه از ابتدایی ورود به مدرسه در حالی که در ساعات فراغت یا حتی در خانه و در کنار وابستگان این اجبار بجز در برخی خانوادها وجود ندارد.
از سنین پایین به کودک می گویند که محرم یا نامحرم وجود دارد،پوشش مناسب آن است که ما می گوییم و این اجبار قانونی که شرعی نامیده می شود موجب تفکیک جنسیتی و ایجاد حساسیت به جنس مخالف در کودکان می شود،این حساسیت در کنار عدم آگاهی در مورد نقاط خصوصی بدن که باید به کودک آموزش داده شود ولی متاسفانه اینگونه نیست که عمده دلیل آن وجود نوعی حس شرم از طرف خانواده و عدم توجه آموزش و سیستم آموزشی به این امر مهم است،کودک نمی داند که بعضی از اجزای بدن او فقط مربوط به خودش است و این نبود شفافیت ادامه دار می شود تا زمانی که کودک با یک کنش (چه فردی،هورمونی،اجتماعی)روبه رو می شود،باز هم به دلیل شرم از بازگو کردن آن پیش روی اطرافیان می مانند پدرو مادر و ... خود داری می کند.
عدم آموزش و آگاهی 
پاردوکس ،عدم آگاهی فردی و اجتماعی،نبود سیستم آموزشی سالم،رسانه ای مختص آموزش کودکان بدون در نظر گرفتن شرع و قوانین دست و پاگیر موجبات شروع پدیده شنیع آزار جنسی کودکان است،کودک نمی داند که نقاط خصوصی بدن او نباید دید،یا لمس شود و در صورت بروز این عمل بدلیل شرم و نبود اعتماد به اطرافیان بصورت یک راز که همراه با ترس و وحشت فراوان است دچار می شود،این ترس و شرم زمانی به وجود می آید که کودک به سئولات خود جواب منطقی و قانع کننده ای نرسیده است به طور مثال کودک در پاسخ سئوال اینکه من از کجا آمده ام که می تواند اولین سئوال جنسی هر کودکی باشد با جوابهای واهی و غیر اصولی روبه رو می شود،حال باید این نکته را مد نظر داشت که بغل کردن کودک پسر توسط مادر یا دختر توسط پدر از یک سنی به بعد انجام  نمی شود در صورتی که این حداقل محبتی است که می توان جهت دارکردن میل و غرایز را در کودک موجب شود،ابراز علاقه به صورت بوس خوابیدن در بغل والدین و نوازش که کودکان واقعا به آن نیاز دارند در جوامع مذهبی مثل ایران تا حدودی تابع شرع و شرم و حیای بی جا می باشد در کنار کمبود این محبتها و وجود سوالات بی پاسخ،دسترسی بدون برنامه به فضای مجازی    رابطه های مختلف کودکان در خارج و داخل  خانه می توانند شروع کننده تجاوزات جنسی پنهانی شوند که در بعضی مواقع به قتل ختم می شود.
سند 2030 یونسکو هدف چهارم: تضمین کیفیت آموزش فراگیر و عادلانه و ایجاد فرصت های یادگیری مادام العمر برای همه
– تضمین آموزش رایگان همگانی تا دیپلم به صورت رایگان و دسترسی به آموزش های پیش دبستانی
– توسعه آموزش های فنی و حرفه ای
– دسترسی عمومی به تحصیلات دانشگاهی
– ریشه کنی نابرابری های جنسیتی در آموزش و تضمین دسترسی برابر به همه مقاطع آموزش و تربیت فنی و حرفه ای برای اقشار آسیب پذیر از جمله معلولان ، افراد بومی وکودکانی که در شرایط آسیب پذیر زندگی می کنند و یا خود آسیب پذیر هستند
– آموزش سواد به بزرگسالان
– تضمین این که همه فراگیران به دانش و مهارتهای لازم برای ترویج توسعه پایدار دست یابند به وِیژه از طریق آموزش برای توسعه پایدار و آموزش و ترویج شیوه های زندگی پایدار، حقوق بشر، تساوی جنسیتی، ترویج فرهنگ صلح و نبود خشونت، شهروندی جهانی و احترام به تنوع فرهنگی و مشارکت فرهنگ در تحقق توسعه پایدار
– بروز رسانی امکانات آموزشی و تامین فضاهای دور از خشونت برای آموزش
– افزایش تعداد بورس های اعطایی در رشته های فنی و حرفه ای و فناوری اطلاعات و مهندسی و علمی
– افزایش قابل ملاحظه تأمین معلمان
مخالفت رهبر ایران و علمای دینی با سند 2030 یونسکو   
یکی از دلایل مخالفت علما و رهبر ایران با سند 2030 یونسکو همین هدف چهارم بود چرا که آنها بر این باورند که این هدف خارج از موازین اسلام و شرع است تعبیر علما و رهبری این چنین است: که این هدف باعث ترویج سکس و آموزشهای جنسی در بین کودکان است اما با نگاهی به خود سند میتوان فهمید که اجرای این سند چقدر در روند رفاه و سلامت جامعه مفید بوده است    

احضار فعالین کارگری در آستانه اول ماه مه در سنندج


روزسه شنبه سوم اردیبهشت ماه، دو فعال کارگری،غالب حسینی و مظفر صالح نیا طی تماسی تلفنی به حراست سپاه سنندج احضار شد.
به گزارش کانال تلگرام کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل‌های کارگر، در آستانه اول ماه مه، روز جهانی کارگر، “غالب حسینی
” فعال کارگری و از اعضای کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل‌های کارگری و “مظفر صالح نیا از اعضای اتحادیه آزاد کارگران ایران به حراست سپاه واقع در اداره گذرنامه سنندج احضار گردید. برپایه این گزارش، طی تماس تلفنی، از این دو فعال کارگری خواسته شده که روز چهارشنبه 4 اردیبهشت ماه، در این اداره حاضر شوند

لایحه اعطای تابعیت به فرزندان زنان ایرانی دارای همسران خارجی به مجلس رفت

 امروز دوشنبه، اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس جمهور از ارسال لایحه اعطای تابعیت به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی به مجلس خبر داد.
امروز دوشنبه ۲ اردیبهشت ۱۳۹۸، اسحاق جهانگیری در آیین
اختتامیه دومین جشنواره ملی زن و علم که در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد، اعلام کرد: پیش از این تنها اعطای تابعیت ایرانی از پدر امکان پذیر بود، اما به تازگی لایحه ای را به مجلس فرستادیم که فرزندان بتوانند از مادر ایرانی نیز تابعیت دریافت کنند.
جهانگیری در بخشی از سخنرانی خود به مریم میرزاخانی به عنوان الگوی موفق زن و علم اشاره کرد و گفت: “خوشحالم که شادروان مریم میرزاخانی به عنوان دانشمند جوان ایرانی توجه همه دستگاه ها، انجمن های علمی، نهادهای تخصصی و اجرایی را به موضوع زن و علم جلب کرد، بطوری که به پاسداشت وی روز تولدش در سطح جهان به نام روز زن و ریاضیات انتخاب شد”.
وی ادامه داد: “میرزاخانی در رشته ریاضیات افق های جدیدی را در نوردید و موجب شد در سطح بین‌المللی این جایگاه را داشته باشد و طبیعی است که در وطن خود باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد و دستگاه‌های اجرایی باید این موضوع را با جدیت مورد توجه قرار دهند”.
معاون اول رییس جمهور به جلسه ای که وی و هیاتی از دولت با مریم میرزاخانی دانشمند زن ایرانی داشتند اشاره کرد و نقل کرد: “گفته شد که مرحوم مریم میرزاخانی اصرار داشت که فرزندش تابعیت ایرانی داشته باشد، به پاس احترام به زنان ایرانی لایحه ای به مجلس فرستادیم تا فرزندان ایرانی بتوانند از مادران خود تابعیت بگیرند که امیدواریم در مجلس شورای اسلامی تصویب شود”.
سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس قبلا اعلام کرده بود درحال حاضر یک میلیون فرد بی هویت که حاصل ازدواج زنان ایرانی با مردان غیرایرانی اند در کشور ساکن هستند و با معضلات بسیاری درگیرند. طرح اعطای تابعیت به این افراد یک بار توسط شورای نگهبان رد شده بود چرا که حدود یک میلیون  افراد بدون شناسنامه و دو تابعیتی از خدمات بهداشتی، آموزشی و حتی دریافت یارانه محروم هستند که با تصویب این طرح بار مالی بسیاری بر دوش  دولت می گذاشت. در شهرهای زیادی مانند مشهد، قم، تهران، کرمان و… نمونه هایی وجود دارند که طی سالیان دراز ازدواج کرده و در ایران هم زندگی می کنند و چه بسا در جبهه های جنگ نیز حضور داشته اند و این قانون برای چنین فرزندانی هم  تعیین تکلیف می کند.
پیشتر نیز شریعتمداری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از تصویب پیش نویس لایحه قانونی تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی در هیات دولت خبر داده بود. او در این باره اظهار کرد: “فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی می توانند به تقاضای مادر ایرانی خود به تابعیت ایرانی درآیند”.
گفتنی است در حال حاضر بر اساس قانون ایران، فرزندان حاصل ازدواج زنان ایرانی با مردان غیر ایرانی نمی توانند شناسنامه ایرانی بگیرند.

۱۳۹۸ اردیبهشت ۲, دوشنبه

لایحه “حفاظت از خاک” در مجلس خاک می‌خورد

رحمانی در مصاحبه با یک شبکه رادیویی ضمن اشاره به تعریفی از مقوله آبخیزداری و اهمیت آن در کنترل سیل بیان کرد: آبخیزداری به عنوان یک دانش پایه در کشورهای پیشرفته دنیا پایه‌گذاری شده و بیش از ۵۰ سال است که اکثر ڴ با اشاره به اینکه ما در ایران شش کلان حوضه داریم، گفت: آبخیزداری، مدیریت پایدار منابع زیستی حوضه‌های آبخیز را به صورت پایدار و موثر انجام می‌دهد. این مدیریت شامل مدیریت روان آب‌ها، آلاینده‌های آب و هوا و خاک و پدیده گازهای گلخانه‌ای و حتی فاضلاب‌های شهری است همچنین آبخیزداری از بحران‌هایی مثل سیل، فرسایش، رسوب، خشکسالی و کم آبی پیشگیری می‌کند.

رحمانی ادامه داد: در سال‌های گذشته شاهد غفلت از آبخیزداری در کشور بودیم، اما از سال ۱۳۹۷ با عنایت مقام معظم رهبری به این موضوع، ۲۰۰ میلیون دلار از صندوق ذخیره ارزی به بخش آبخیزداری اختصاص یافت و همین کار باعث کاهش خسارات سیل‌های اخیر شد.

وی ضمن انتقاد از اینکه لایحه جامع حفاظت خاک و آبخیزداری در مجلس هنوز به نتیجه نهایی نرسیده است، گفت: سیل پاسخ طبیعی اکوسیستم است و رابطه مستقیمی با رویکردها و اقدامات مسئولان و مردم محلی در محیط زیست دارد. هنگامی که منازل مسکونی و حتی ادارات دولتی در حریم رودخانه‌ها ساخته می‌شود باید منتظر اتفاقات دلخراشی مانند سیل‌های اخیر باشیم.

در ادامه این برنامه صباغی -مسئول گروه کنترل سیل و آبخیزداری سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری- افزود: گزارشات اخیر همکاران ما در استان‌های مختلف کشور نشان می‌دهد که پروژه‌های آبخیزداری در کنترل و مهار سیلاب‌ها عملکرد خوبی دارند.

وی با اشاره به سیل مخرب سال ۱۳۸۰ در نقطه تلاقی استان گلستان، سمنان و خراسان شمالی گفت: این سیل ۴۵۰ نفر کشته بر جای گذاشت که نشانه عمق فاجعه بود اما در سیل اخیر با توجه به افزایش آگاهی مردم، وجود وسایل ارتباطی و عملیات موفق آبخیزداری کشور، این تعداد کشته به ۸ نفر کاهش یافت. ضمن آنکه بیشترین تخریب سیل امسال در منطقه خلیج گرگان رخ داد و در محدوده سیل سال ۱۳۸۰ شاهد خسارت آنچنانی نبودیم.

صباغی در پایان گفت: ما در سیلاب‌های اخیر ۲ میلیارد مترمکعب از حجم سیلاب را مدیریت کردیم و این کارتأثیر زیادی بر تغذیه سفره‌های زیرزمینی کشور خواهد گذاشت.

۱۳۹۸ اردیبهشت ۱, یکشنبه

مولوی کوهی از مصادره غیر قانونی پیاز بومی کشاورزان بلوچ توسط ماموران خبر داد

مولوی فضل الرحمن کوهی در سخنرانی نماز جمعه ۳۰ فروردین افشا کرد: ماموران از هنگ مرزی که در مسیر مرز هونگ و مورتان است بار ماشینهای چون پیاز را بدون پرونده سازی و معرفی به کالای قاچاق، تخلیه می کنند!

امام جمعه پشامگ ادامه داد: ماموران هنگ مرزی، سپاه، نیروی انتظامی ادعا دارند که برای حفاظت مردم این کار می کنیم اما گرفتن اموال مردم و جلو گیری از کسب و کار و بار کشاورزان حفاظت است یا دزدی؟!
امام جمعه پشامگ سرباز : رونق کشاورزی شهر پیشین بخاطر عدم صدور پروانه چاه و وارد کردن پیاز از بین رفته است.
لازم به ذکر است که سال گذشته پیازهای کشاورز اهل پیشین به نام ولید بیشک در ایست بازرسی زاهدان بدون توجه به بارنامه رسمی و بیمه مصادره شد. کمپین فعالین بلوچ 31 فروردین

۱۳۹۸ فروردین ۳۰, جمعه

یک ماه بی‌خبری از وضعیت یک شهروند اهل اشنویه پس از بازداشت

آسو گرمینی، شهروند اهل اشنویه بیش از یک ماه است که توسط نیروهای اداره اطلاعات این شهرستان بازداشت شده و تاکنون هیچ اطلاعی در خصوص وضعیت و دلایل بازداشت وی در دست نیست.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از مرکز دموکراسی و حقوق بشر کردستان، “آسو گرمینی” از اهالی شهرستان اشنویه از یک ماه پیش تحت بازداشت اداره اطلاعات این شهرستان در بلاتکلیفی به سر می‌برد.

بر اساس این گزارش، علیرغم مراجعات فراوان خانواده گرمینی به مراکز قضایی و امنیتی اشنویه، تا زمان تنظیم این گزارش هیچ اطلاع دقیقی در خصوص وضعیت، مکان نگهداری و دلایل بازداشت وی به دست نیامده است.

لازم به یادآوری است که این شهروند اهل اشنویه، در تاریخ ۲۸ اسفند ۹۷ به دلایل نامعلومی توسط ماموران اداره اطلاعات این شهرستان بازداشت و جهت بازجویی به مکان نامعلومی منتقل شد.

کمال جعفری یزدی، استاد دانشگاه به ۱۳ سال حبس محکوم شد

خبرگزاری هرانا – کمال جعفری یزدی، استاد دانشگاه ساکن مشهد به ۱۳ سال حبس محکوم شد. این حکم توسط دادگاه انقلاب مشهد صادر و در تاریخ ۲۷ فروردین به وکیل مدافع وی ابلاغ شده است. آقای جعفری یزدی در مردادماه سال گذشته توسط نیروهای امنیتی در مشهد بازداشت و پس از تحمل بیشتر از سه ماه بازداشت و بازجویی با تودیع قرار وثیقه تا پایان مراحل دادرسی بصورت موقت آزاد شده بود.

سرما در ارتفاعات مرزی جان سه کولبر را گرفت

سه کولبر در ارتفاعات مرزی “کانی خدا” از توابع شهرستان پیرانشهر در اثر سرما جان باختند. از ابتدای سال ۹٨ تاکنون ۵ کولبر در مناطق مرزی شهرستان های پیرانشهر و خوی در استان آذربایجان غربی، براثر شلیک مستقیم نیروهای مرزبانی و سرما، جانشان را دست داده‌اند.

عفو بین‌الملل: “زنان معترض به حجاب اجباری باید آزاد شوند

سازمان عفو بین‌الملل با انتشار یک بیانیه از مقامات ایرانی خواست که به آزار، تهدید، بازداشت و حبس مدافعان حقوق زنانی که به صورت مسالمت‌آمیز نسبت به قوانین تحقیرآمیز و تبعیض‌آمیز حجاب اجباری اعتراض کرده‌اند پایان دهند و مدافعان حقوق زنانی که بر این اساس بازداشت شده‌اند، را فورا و بدون قید شرط آزاد کنند.

۱۳۹۸ فروردین ۲۹, پنجشنبه

افزایش پدیده کودکان کار و خیابانی در پوسته شهرها

یزد – ایرنا – افزایش پدیده حضور کودکان کار و خیابانی در شهرها به عنوان 2 گروه جمعیتی که متاثر از توسعه زندگی شهری، افزایش فاصله طبقاتی و درآمد کم است، این روزها به عنوان یک ناهنجاری و آسیب سلامت جامعه انسانی را در معرض تهدید قرار داده است.

این موضوع معلول افزایش مهاجرت گروه‌های مختلف جمعیتی با درآمد متفاوت و یا افراد در جست‌وجوی زندگی بهتر است که خانواده های این کودکان زادگاهشان را در روستاها و شهرهای کوچک ترک و در حاشیه شهرها سکونت اختیار کرده اند.

امروزه افزایش این پدیده از لایه‌های پنهان شهرها خارج شده است و به پوسته شهرها رسید و آنها آشکارا در چهار راه های اصلی شهرها از جمله در یزد مشغول کار و فعالیت هستند.
به گزارش ایرنا، برای شناخت بهتر این گروه از کودکان و ارائه راهکار مناسب برای جلوگیری از رشد این آسیب اجتماعی و همچنین نحوه برخورد با کودکان کار و خیابانی میزگردی با حضور جمعی از مدیران و کارشناسان مرتبط در دفتر خبرگزاری جمهوری اسلامی ( ایرنا) مرکز یزد برگزار شد.

**کودکان کار گرفتار افراد سودجو
مدیرکل بهزیستی یزد با اشاره به آسیب های اجتماعی در میان کودکان کار و خیابانی می گوید: با توجه به بررسی‌ها، کودکان خیابانی با نابسامانی‌ها و آسیب های متعددی درگیر می‌شوند ، و بیشتر آنها در معرض خشونت‌های مختلف قرار دارند.
دکتر جلیل عفتی افزود: برخی در دام افراد سودجو گرفتار و از بعد روانی و اجتماعی با آسیب های جدی مواجه و سبب تشدید دیگر آسیب‌ها در جامعه می‌شوند.

** 90 درصد کودکان کار و خیابانی یزد خارجی هستند
مدیرکل بهزیستی یزد بابیان اینکه طبق بررسی صورت گرفته 90 درصد کودکان کار و خیابانی استان را اتباع خارجی در گروه سنی هشت تا 11 سال تشکیل می‌دهند، افزود: بسیاری بدون مدارک هویتی هستند.
عفتی بابیان اینکه هرچند آمار آنها نسبت به سایر استان ها قابل ‌توجه نیست، خاطرنشان کرد: سال 97، 169کودک کار و خیابانی در مراکز نگهداری ویژه بهزیستی یزد پذیرش شدند که 90 درصد آنها اتباع بیگانه بودند.
این کارشناس ارشد حوزه آسیب های اجتماعی ادامه داد: از این تعداد یک تن یزدی، 9 درصد غیربومی و بقیه شهروند خارجی بودند.

** ضرورت ساماندهی کودکان کار و خیابانی
عفتی ساماندهی کودکان کار و خیابانی را ضروری دانست و یادآور شد: حضور آنها در معابر عمومی، زیبنده یزد با پیشینه پربار فرهنگی و مذهبی نیست اما مهاجرپذیری از چالش‌های پیش روی استان است.
مدیرکل بهزیستی یزد می‌گوید: نمی‌توان نسخه واحدی برای همه کودکان کار و خیابانی پیچید، زیرا هرکدام با مشکلاتی روبرو هستند.
وی خاطرنشان کرد: برای ساماندهی آنها، سازمان بهزیستی 2 مرکز حمایت از کودکان کار را در استان راه‌اندازی کرد که به آنها خدمات لازم ارائه می‌دهد.
عفتی ادامه داد: هدف این است با ارائه خدمات بتوانیم آن‌هایی که سرپرست دارند به کانون خانواده بازگردند و مسیر طبیعی زندگی را طی کنند.
به گفته وی توانمندسازی کودکان و خانواده‌ آنها از دیگر اقدام‌های در دست اجراست تا از آسیب دور بمانند زیرا در خیابان با آسیب زیادی متوجه اند.
این مسئول ادامه داد: در موضوع کودکان خیابانی و کار اتباع خارجی برخی قوانین و مقررات مربوط به سال‌های قبل است و نقاط ضعفی وجود دارد.

** کودکان کار و خیابانی، معضل اجتماعی
همچنین مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری یزد در ادامه نشست میزگرد ایرنا بابیان اینکه ظهور پدیده کودکان خیابانی یکی از چالش‌ها و آسیب های اجتماعی است تأکید کرد: پرداختن به این مسأله اهمیت ویژه‌ای دارد.
فخرالسادات خامسی هامانه می‌افزاید: نخست اینکه آثار و تبعات اجتماعی متعددی را به دنبال دارد، دوم اینکه آنها به عنوان محروم‌ترین افراد از حقوق اساسی خود کمترین بهره را می‌برند.
وی توضیح داد: همچنین آنها به علت شرایط زندگی خاص، منشأ بسیاری از رفتارهای نادرست و پرخطر هستند که نه‌تنها به خود آسیب جدی می‌رسانند، بلکه سلامت افراد دیگر را نیز به مخاطره می‌اندازند.
وی یادآور شد: کودکان کار و خیابانی در همه کشور حضور دارند و در استان هم، آنها به‌جای اینکه بیشتر اوقات زندگی‌شان را در کنار خانواده و تحصیل بگذارند، به دلیل مسائل خانوادگی برای تأمین بخشی از هزینه‌های زندگی کار می‌کنند.
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری یزد ادامه داد: آنها به دلایل مختلف مجبورند، بیشترین وقت خود را در محیط‌های ناامن و پر مخاطره خیابان سپری کنند و در معرض خطرهای گوناگون قرار دارند و از حقوق اولیه مانند آموزش، بهداشت و تغذیه مناسب محروم و از نارسایی‌های زیادی رنج می‌برند.
خامسی هامانه اضافه کرد: وظیفه نهادهاست شرایطی سختی که آنان تحمل می‌کنند به این گروه توجه کنیم .
به گفته مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری یزد در این زمینه به منظور کاهش آسیب و درمان این « بیماران اجتماعی» همت کرد.
وی بابیان اینکه بیشتر کودکان کار و خیابانی استان، مهاجران استان‌ها و از اتباع خارجی هستند، تصریح کرد: ساماندهی این افراد به نفع جامعه است زیرا از بسیاری آسیب‌ها که در آینده رخ می‌دهد، جلوگیری می‌کند.
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری یزد بابیان اینکه حضور کودکان کار و خیابانی سبب تشدید معضل اجتماعی خواهد شد، گفت: هدف ساماندهی مؤثر و مثبت آنهاست، که در این زمینه اقدام های مؤثری در استان انجام شد و یا در حال انجام است.

** لزوم تفاوت میان کودک کار و خیابانی
وی یادآور شد : باید میان کودکان کار و کودکان خیابانی تفکیک قائل شد و بعضاً پذیرفت که بسیاری از افراد موفق امروز، کودکانی هستند که در دوران کودکی مشغول کار و تلاش بودند.

** توانمندسازی موسسه‌های خیریه فعال
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری یزد در ادامه از اجرای طرح توانمندسازی موسسه‌های خیریه فعال در حوزه کودکان کار و خیابانی توسط دفتر یادشده خبر داد و تصریح کرد: در مرحله اول شناسایی مؤسسه های خیریه و سازمان‌های مردم‌نهاد(سمن‌ها) این حوزه در دستور کار است.
خامسی هامانه تأکید کرد: برگزاری جلسات آموزشی و توجیهی مؤسسه های یادشده از دیگر برنامه‌هاست که پس از توانمند سازی آنها با کمک شهرداری و تبلیغات محیطی و رسانه‌ای کمک‌های مردمی به این سمت سوق داده می شود تا شاهد کاهش تعداد آنها باشیم.
وی اظهار امیدواری کرد که خروجی این میزگردها، جشنواره‌ها و نشست‌ها برنامه‌های منسجم، هدفمند و چشم‌انداز در جهت ساماندهی این کودکان باشد.

** برگزاری جشنواره کودکان کار و خیابانی در یزد
این کارشناس ارشد حوزه اجتماعی یزد اظهار داشت: جشنواره علمی، فرهنگی و هنری ویژه کودکان کار و خیابانی با عنوان « باز باران» از 24 فروردین‌ماه به مدت یک هفته در استان با هدف توجه به آنها، استعدادیابی هنری این گروه و حضور آنها در رویدادهای هنری، اجتماعی و فرهنگی آغاز شده است.
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری یزد نشست مشترک مدیران با کودکان کار و خیابانی برای شنیدن دغدغه آنها ، برگزاری میزگرد علمی با این چالش در دفتر ایرنا، برپایی مسابقات ورزشی و برگزاری بازارچه خیریه همراه با نمایشگاه نقاشی و انشاء از جمله برنامه‌های جشنواره است.
خامسی هامانه تاکید کرد: اجرای نمایش و سرود با هنرمندی این گروه از کودکان با مدیران، عضویت رایگان آنها در کتابخانه‌ها و برگزاری جشن‌های مختلف از دیگر برنامه‌هاست.
وی شناسایی استعدادها، آگاهی بخشی به جامعه، وجود چتر حمایتی برای آنها را از دیگر رویکردهای جشنواره بیان کرد.
وی افزود: این جشنواره با همکاری این اداره کل و سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری، به همراهی بخش غیردولتی تعریف شد.

** تفاوت تعریف کودکان خیابانی و کودکان کار
همچنین پژوهشگر دانشگاه یزد گفت: در بحث کودکان کار از منظر پژوهش‌های دانشگاهی، در بسیاری مطالعات تلاش شد میان کودک کار و کودک خیابانی فرق قائل شد که تاکنون این تمایزها به نتیجه نرسید.
علیرضا افشانی افزود: در بسیاری مطالعات اجتماعی هم در تعاریف سعی شد به این مقوله توجه شود و در واقع برای هرکدام تعریف جداگانه‌ای ارائه کنند.
وی بابیان اینکه دفتر جمعیت سازمان ملل هم خیلی سعی کرد تا تعریف روشنی از این 2 پدیده ارائه کند، اضافه کرد: این مجموعه، تیمی را برای این کار و مطالعه عمیق در این خصوص مأمور کرده بود .
عضو هیئت ‌علمی دانشگاه یزد ادامه داد: این تیم قرار بود، ویژگی کودکان کار و کودکان خیابانی در کشورهای مختلف را استخراج و بر اساس وجوه تشابه ، تعاریفی را ارائه کند،به این نتیجه رسیدند که هرچه بیشتر مطالعه ‌شود به پیچیدگی این تعریف بیشتر می‌رسند.

** فقر اقتصادی ، عامل حضور کودکان کار در شهرها
افشانی می‌گوید: کودک کار، فردی است که کنار خانواده هست و هر ساعتی که در بیرون منزل اشتغال دارد ، شب‌ها به خانه باز می گردد و به دلیل فقر اقتصادی کار می کند.
وی تصریح کرد: برخی کودکان کار در کنار کار، تحصیل هم می‌کنند و بعضاً به دلیل بالا بودن هزینه‌های زندگی، در ادامه مجبور به انتخاب میان کار و تحصیل، کار هستند.
به گفته این استاد دانشگاه یزد ، تعریف کودک خیابانی پیچیده‌تر است چون کودک خیابانی گاهی مواقع کودک کار هم هست یعنی برخی ها در خیابان کار می‌کنند.

** خیابان ، محل کار و زندگی کودک خیابانی است
وی افزود: به همین دلیل برخی سعی دارند بگویند کودک خیابانی کسی است که کار و زندگی او در خیابان است کارتن‌خواب است یا از طریق گروه‌هایی مدیریت می‌شود و درجاهای خاص سکونت دارد.
پژوهشگر دانشگاه یزد اضافه کرد: کودکان خیابانی معمولاً خانواده از هم‌ گسیخته تری نسبت به کودکان کار دارند این در حالی است کودک کار ، خانواده سالم دارد ولی به دلایلی از جمله از دست دادن سرپرست خانواده مجبور به کار است.
افشانی ادامه داد: این موضوع درباره کودک خیابانی، یا خانواده کاملاً ازهم‌گسیخته است و یا هر 2 را از دست‌ داده و یا از خانه فرار کرد و به‌طور رسمی، خانواده‌ای ندارد.
وی تأکید کرد: این کودک خیابانی، صرفاً کودک کار نیست و برای کار در خیابان نیامده است و زندگی او هم در خیابان سپری می‌شود و همین تشابه تعاریف ، مورد مناقشه است،
به گفته افشانی ،کودک کار به دلیل منع قانونی برای استخدام و سن زیر قانون کار، نمی‌تواند درجایی مشغول کار شود و مجبور است در خیابان کار کند و این امر مشکلی را ایجاد می‌کند.
وی بابیان اینکه گفته می‌شود، 90 درصد کودکان خیابانی در یزد از اتباع خارجی هستند که جای سئوال دارد ، اظهار داشت: معمولاً آمارهایی که درباره آسیب های اجتماعی در یزد ارائه می‌شود تلاش دارد به سمت غیربومی‌ها سوق داده شود و این امر از جمله اشتباهاتی است که در استان وجود دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه یزد تأکید کرد: در حالی تصور می‌کنیم اگر چنین آمار داده شود به حل مسأله کمک خواهیم کرد ولی ما سعی کردیم این نگاه را تغییر دهیم درحالی‌که برای تأیید این آمار باید کار علمی دقیق صورت گیرد.
وی افزود: به عنوان یک شهروند و بر اساس شواهد موجود در شهر معتقد هستیم90 درصد این افراد اتباع خارجی نیستند و بخشی از آنها یزدی و بخشی هم مهاجران و ایرانیان سایر مناطق هستند.

** شناسایی هویت کودک خیابانی
مدیرکل بهزیستی یزد در این ارتباط و در پاسخ اظهار داشت: در بازدیدها برخی اتباع ، یزدی صحبت می‌کنند و نمی‌توان این‌گونه داوری کرد و آمارها درباره درصد کودکان کار و خیابانی بر اساس مدارک است.
عفتی افزود: خیلی از اتباع را ازنظر ظاهر و گویشی نمی‌توان تشخیص داد ، وقتی در بطن کار و بررسی مدارک هویتی آنها وارد می‌شویم متوجه وضعیت آنها خواهیم شد.
وی تصریح کرد: بهزیستی به عنوان دستگاه دولتی موظف به ارائه خدمات انسانی به آنهاست اینکه این افراد یزدی باشند یا اتباع خارجی، فرقی ندارد.

** مهاجرپذیری یزد علت افزایش کودکان خیابانی
وی مهاجرپذیر بودن یزد را از عوامل مهم و مؤثر افزایش کودکان کار و خیابانی در استان دانست و اظهار داشت: بسیاری از آنها برای کسب درآمد به استان مهاجرت کردند.
عفتی خاطرنشان کرد: بر اساس آمار، یک‌پنجم جمعیت استان را مهاجران تشکیل می‌دهند که از مناطق همجوار و کشورهای همسایه به یزد مهاجرت کرده اند.
به گفته وی البته این موضوع به عنوان یک داستان واقعی در اغلب استان‌ها مشهود است و در یزد هم این شرایط دیده می‌شود.
به اعتقاد وی مهاجرپذیری استان معایب و مزایایی دارد اما به دلیل تضادهای فرهنگی تبعات منفی برای استان به همراه دارد.

** یزد سومین استان مهاجرپذیر
همچنین مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری یزد در ادامه اظهار داشت: در حال حاضر یزد در بحث طلاق و اعتیاد در جمع 10 استان خطرناک قرار ندارد و تنها موردی که در آن بالاست بحث مهاجرت است.
خامسی هامانه افزود: یزد بعد از تهران و البرز، سومین استان مهاجرپذیر ایران است و خیلی از مسائل با این مهاجرت ، عجین شده است.

** لزوم تغییر فرهنگ کمک نقدی به کودکان خیابانی
همچنین به گفته افشانی در این خصوص با شناسایی گروه های هدف که کودکان یزدی ، بومی ایرانی و یا اتباع خارجی هستند باید به فکر برنامه‌ریزی بود و برای هرکدام برنامه متفاوتی ارائه کرد.
وی افزود: اگر برنامه‌ریزی تنها بر اساس اتباع خارجی باشد در برخورد با کودکان ایرانی با مشکلاتی مواجه خواهیم شد .
عضو هیات علمی دانشگاه یزد، بحث دیگر را تقویت بنیه دینی و فرهنگی کمک به کودک به عنوان یک مظلوم عنوان کرد و ادامه داد: در این خصوص تقسیم‌بندی متفاوتی برای کودکان خیابانی داریم.
وی خاطرنشان کرد: شهرداری یزد اطلاعات خوبی از طریق دوربین‌های شهری در اختیار دارد، که بخش عمده‌ آنها به‌صورت تیمی و با خودرو « ون » در چهارراه‌ها مستقر می‌شوند.
افشانی اظهار داشت: متأسفانه در برخی مواقع کودکان خیابانی در کارهایی همچون توزیع مواد مخدر فعالیت دارند که این موضوع آسیب های دیگری را دامن می‌زنند .
پژوهشگر دانشگاه یزد در این ارتباط 2 راه‌حل یشنهاد کرد و افزود: یکی اینکه به کودکان خیابانی اصلاً کمک نقدی نکنیم که این کار نیاز به فرهنگ‌سازی دارد چون کمک نقدی عمدتاً نصیب مافیا و یا صرف تأمین هزینه اعتیاد والدین کودکان می‌شود.
وی راه‌حل دوم را تقویت سازمان‌های مردم‌نهاد(سمن‌ها) دانست و اظهار داشت: این سازمان ها نقش پررنگی در فرهنگ‌سازی در این خصوص دارد تا بحث فرهنگ‌سازی از دولت گرفته شود و نگاه مردم سلبی نباشد.

** لزوم مشارکت سمن‌ها در کاهش کودکان کار
همچنین مدیرکل اموراجتماعی و فرهنگی استانداری یزد در این ‌ارتباط تأکید کرد: گره‌گشای معضل کودکان کار، تشکل‌های غیردولتی است، زیرا آنها به لحاظ ماهیت مردمی و غیررسمی که دارند بیشتر مورد اعتماد قرار می‌گیرند و به‌راحتی جذب می‌شوند.
خامسی هامانه بر فراهم کردن بستر مناسب برای مشارکت (سمن‌ها و مؤسسه های خیریه در این حوزه تأکید کرد و افزود: این نهادها بیشتر رویکرد خدماتی دارند و به دنبال بهبود شرایط زندگی افراد آسیب‌پذیر هستند، لذا فراهم کردن زمینه برای دخالت بیشتر این نهادها، رویکردی انسانی به اقشار ضعیف در جامعه است و می‌تواند به ارتقاء کیفیت زندگی کودکان کمک کند.
این کارشناس حوزه اجتماعی خاطرنشان کرد: بسیاری شهروندان نسبت به کمک‌رسانی به کودکان آشنا نیستند و سردرگم هستند که با اطلاع رسانی و آگاهی بخشی باید کمک‌ها از طریق سمن‌ها صورت گیرد.
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری یزد ادامه داد: در راستای ساماندهی کودکان کار نیازمند همراهی و همفکری دانشگاهیان و صاحب‌نظران هستیم که در این زمینه پایان‌نامه یا طرح‌های تحقیقاتی انجام شود که بتوان این معضل را رفع کنیم.
وی همچنین نقش رسانه‌ها در کاهش معضلات اجتماعی و ساماندهی کودکان خیابانی را مهم دانست.

** فعالیت‌های پراکنده، بدون هدف درباره مسائل اجتماعی
در ادامه نشست میزگرد ایرنا یزد مدیرعامل سازمان فرهنگی ، اجتماعی و ورزشی شهرداری یزد اظهار داشت: همه دستگاه‌ها به‌صورت پراکنده و غیر مرتبط و غیر مطلع از همدیگر در حوزه آسیب های اجتماعی کودکان کار و خیابانی، طلاق و اعتیاد در حال کار هستند.
عباس ملازینلی افزود: از سوی دیگر به خاطر پایین بودن فرهنگ مطالعه و غیر عالمانه کارها را انجام می‌دهیم فعالیت‌های پراکنده و بدون هدف خاص پیش می‌رود.

** لزوم رصدخانه عمومی و اجتماعی در شهر
وی با تأکید بر لزوم ایجاد رصدخانه عمومی و اجتماعی و تبعیت همه دستگاه‌ها از آن در این خصوص تصریح کرد: مؤثرترین کار این است که نور واحد همکاری به فعالیت‌های در حال انجام تابیده و شورای عالی اجتماعی با قدرت بیشتری وارد عرصه شود.
ملازینلی اضافه کرد: در کشورهای پیشرفته خیلی واحدها زیر مجموعه شهرداری است و به‌جای ایجاد اداره فرهنگ و ارشاد ، بر اساس فرهنگ بومی وظیفه‌ای برای شهرداری تعریف‌شده است.
مدیرعامل سازمان فرهنگی شهرداری یزد ادامه داد: در واقع در این کشورها ‌نهادی همگون اجتماعی و فرهنگی ایجاد شد، در حالی ‌که در ایران ، ناهمگونی را در این خصوص شاهد هستیم و متولی حل این مشکل می‌تواند استانداری‌ها باشد.
وی در بحث انتظار از شهرداری‌ها هم گفت: بسیاری از انتظارات مغفول ماند که سال گذشته در حوزه اعتیاد، مرکز زنان بهبودیافته را بعد از سال‌ها تجهیز، تحویل مراجع ذیصلاح شد.
ملازینلی بابیان اینکه شهرداری به خاطر تمکن مالی و نقش خاص در شهر باید علاوه بر تأمین زیرساخت و تجهیز، در مسائل اجتماعی ورود و دخالت بیشتری داشته باشد، افزود: امسال هم قرار است یک مرکز تأمین و تجهیز کودکان کار ظرف یک الی 2 ماه آینده انجام شود.
وی یکی از فعالیت شهرداری را تدوین برنامه‌های جشنواره « باز باران» عنوان کرد و گفت: هدف جشنواره این است که نگاه عموم به کودکان کار و خیابانی معطوف شود.

** لزوم احیای سیمرغ درون فرهنگی
مدیرعامل سازمان فرهنگی و ورزشی شهرداری یزد با تأکید بر لزوم فرهنگ خیّری برای جلوگیری از رشد تکدی گری افزود: اگر سیمرغ درون فرهنگ ایران را زنده کنیم و بتوان آن را بال و پر داد، همه چالش های اجتماعی رفع خواهد شد.

** ایجاد 2 مرکز حمایت کودکان کار و خیابانی
همچنین مدیر مرکز غیرانتفاعی ساماندهی کودکان خیابانی « آشیانه باران و ترنم باران» یزد یادآور شد: برای ساماندهی کودکان کار ،خیابانی و متکدیان 2 مرکز با نام‌های مرکز روزانه حمایتی ، آموزشی کودک و خانواده آشیانه باران با هدف آموزش و مباحث حمایتی به‌صورت روزانه و مرکز نگهداری کودکان خیابانی پسر به‌ صورت شبانه‌روزی تأسیس شد.
مصطفی اباذری با اشاره به فعالیت این مرکز از سال 95 ، افزود: نحوه جذب کودکان کار و خیابانی از طریق تیم سیار و مددکاران، معرفی از طریق خود کودکان کار و خیابانی و ارجاع از اورژانس اجتماعی و دفتر آسیب های اجتماعی بهزیستی است.
وی خاطرنشان کرد: همچنین از سوی اداره اجرائیات شهرداری و از کلانتری‌ها با حکم دادگستری کودکان کار و خیابانی به این مراکز معرفی می‌شوند، آنچه مهم است بیشترین پذیرش و شناسایی کودکان در مراکز با توجه به آموزش‌ها ، ترغیب و تشویق آنان از طریق کودکان صورت می‌گیرد.
مدیر مرکز یادشده تصریح کرد: کودک در این مراکز پس از پذیرش ، توسط مددکاران و روان شناسان تحت مشاوره قرار می‌گیرند و ضمن بازدید از خانواده کودک و بعد از اطلاع از چگونگی و علت حضورش در خیابان، اقدام به حل مشکل خانواده می‌کنند.
وی شرکت کودکان در فعالیت‌های آموزشی مرکز، پیگیری نیازها و اولویت‌ آنها توسط مددکار ،طی روند توانمندسازی توسط تیم تخصصی ، تشکیل کمیسیون ترخیص کودک از مرکز با نظر روانشناس و مددکار مرکز و پیگیری پس از ترخیص توسط مددکار را از جمله اقدامات در راستای کاهش آسیب ها و حمایت از آنها عنوان کرد.

** ساماندهی کودکان کار و خیابانی با اجرای برنامه آموزش
مدیر مرکز ساماندهی کودکان خیابانی آشیانه باران و ترنم باران یزد با اشاره به مشکلات کودکان کار و خیابانی استان گفت: علاوه بر طرح‌های حمایتی ، اجرای برنامه‌های آموزشی در ساماندهی آنها پاسخگوتر از دیگر روش‌هاست.
اباذری افزود: با توجه به برنامه‌های آموزشی که مرکز روزانه حمایتی ،آموزشی کودک و خانواده آشیانه باران در چند سال گذشته اجرا کرد به این نتیجه رسیدیم که برنامه آموزشی تأثیر مثبتی دارد.
وی اظهار داشت: بسیاری از کودکان با شرکت در این برنامه ، اعتمادبه‌نفسشان افزایش یافته است و دیگر به محیط خیابان برای کار باز نگشتند یا حتی دیگر جوراب فروشی، دود کردن اسپند و پاک کردن شیشه را برای کسب درآمد خود نمی‌پذیرند.
وی تصریح کرد: برای کاهش آسیب‌ها و معضلات اجتماعی کودکان کار و خیابانی باید اولویت نخست دستگاه‌های مرتبط و سمن‌ها ، آموزش باشد.

**مشکلات و چالش‌های مرکز کودکان خیابانی و کار
این کارشناس مسائل اجتماعی، کمبود اعتبار در برابر هزینه‌های ساماندهی مرکز کودکان خیابانی و کار استان را از جمله چالش‌ها بیان کرد و گفت: با توجه به نیروهای این مراکز ، هزینه‌ خوراک، پوشاک ، آزمایش اولیه و پزشکی قانونی در مرکز ماهانه به‌طور تقریبی حدود 180 میلیون ریال است.
وی اضافه کرد: حضور کودکان اتباع خارجی در مرکز و مشکل تحویل آنها به خانواده در صورتی‌که 2 بار توسط شهرداری جمع‌آوری شوند از نظر قانون شهرداری اجازه تحویل به خانواده را ندارد.
وی ادامه داد: آنها از طریق اداره مهاجرت و اتباع خارجی از مرز طرد می‌شوند که در این زمینه اداره یادشده همکاری لازم را با توجه به جلسات متعدد ندارد.
اباذری ادامه داد: همچنین ظرفیت این مراکز جهت ساماندهی کودکان خیابانی، کار و متکدیان جامعه هدف بهزیستی بسیاری محدود و البته قرار است مرکزی توسط شهرداری در اختیار بهزیستی قرار گیرد، امیدواریم این ایده به‌زودی محقق شود.
وی بابیان اینکه خدمات این مراکز در راستای بهبود وضعیت این کودکان است تا آنها بار دیگر به خیابان بازنگردند، تصریح کرد: در برخورد با این کودکان ، به دنبال شناسایی و حل مشکلات آنان هستیم تا شاهد کاهش چشمگیرشان در این حوزه باشیم.

** فعالیت مستمر پیشگیری از آسیب های اجتماعی
همچنین در ادامه نشست یک فعال رسانه‌ای گفت: در بحث فرهنگی و اطلاع‌رسانی برای لایه‌های مختلف جامعه متناسب با نقش آنها باید برنامه‌ریزی خاصی داشته باشیم.
علی طالب‌زاده بابیان اینکه جامعه امروز مجموعه‌ای از بحران‌ها را رصد می‌کنند ، افزود: اگر هر شهروندی خود را مسئول بداند پیشگیری در مباحث آسیب های اجتماعی ممکن است به‌شرط آنکه بدون شعار پیش رویم و کار مستمر، هدفمند و علمی باشد.

ضرب و جرح شکیلا منفرد زندانی سیاسی توسط یکی از زندانیان جرائم عمومی

شکیلا منفرد، زندانی سیاسی، که دوران محکومیت خود را در زندان قرچک ورامین سپری می‌کند، توسط یکی از زندانیان جرائم عمومی این زندان مورد ضرب و ش...